2011. december 2., péntek

Hamis mézes süti (kevert tésztából)

Jellemzők: méz ízű süteménylap, amely számos módon (lekvárokkal, krémekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel) ízesíthető, de önmagában is igazán kellemes.
Elkészítési idő: 35 perc + 25 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók:
  • 25 dkg búzafinomliszt átszitálva
  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (vagy ennek híján őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg)
  • 1 csipet só
  • porcukor a szóráshoz
  • egy mély tepsi zsiradékkal kikenve és liszttel behintve vagy sütőpapírral kibélelve

Elkészítés:
  1. A 30 dkg cukorból 3 evőkanálnyit mérj ki egy lábasba. Lassú tűzön hevítsd addig, hogy karamellizálódjon. A barnult cukrot öntsd fel 2 dl vízzel. Főzd, hogy a karamell teljesen feloldódjon. Hűtsd ki a folyadékot.
  2. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  3. A tojássárgájákat kavard ki a maradék cukorral, majd hígítsd fel a kihűlt karamellás vízzel. Evőkanalanként adagold hozzá a sütőporral, a sóval és a mézeskalács-fűszerkeverékkel elkevert, átszitált lisztet.
  4. A tésztakeverés utolsó fázisaként add a masszához a tojásfehérjehabot.
  5. Öntsd a sütitésztát a tepsibe. Helyezd ezt az előmelegített sütőbe 20 percre. Végezz fogpiszkálótesztet a 20. percben. Ha nyers a sütemény közepe, még további 5 percig sütnöd kell.
  6. A kihűlt lapot kettévágva lekvárokkal, krémekkel töltheted, a tetejét mázzal vonhatod be. Ha nem ízesíted semmivel, csak hintsd meg porcukorral a tetejét. Jó étvágyat!

Összár: a porcukros, ízesítetlen változat kb. 300 - 350 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: hamis mézes szelet, méz ízű süti méz nélkül, mézes kocka.