Elkészítési idő: 35 perc + 25 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók:
- 25 dkg búzafinomliszt átszitálva
- 4 tojássárgája
- 4 tojásfehérje kemény habbá verve
- 30 dkg kristálycukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (vagy ennek híján őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg)
- 1 csipet só
- porcukor a szóráshoz
- egy mély tepsi zsiradékkal kikenve és liszttel behintve vagy sütőpapírral kibélelve
Elkészítés:
- A 30 dkg cukorból 3 evőkanálnyit mérj ki egy lábasba. Lassú tűzön hevítsd addig, hogy karamellizálódjon. A barnult cukrot öntsd fel 2 dl vízzel. Főzd, hogy a karamell teljesen feloldódjon. Hűtsd ki a folyadékot.
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- A tojássárgájákat kavard ki a maradék cukorral, majd hígítsd fel a kihűlt karamellás vízzel. Evőkanalanként adagold hozzá a sütőporral, a sóval és a mézeskalács-fűszerkeverékkel elkevert, átszitált lisztet.
- A tésztakeverés utolsó fázisaként add a masszához a tojásfehérjehabot.
- Öntsd a sütitésztát a tepsibe. Helyezd ezt az előmelegített sütőbe 20 percre. Végezz fogpiszkálótesztet a 20. percben. Ha nyers a sütemény közepe, még további 5 percig sütnöd kell.
- A kihűlt lapot kettévágva lekvárokkal, krémekkel töltheted, a tetejét mázzal vonhatod be. Ha nem ízesíted semmivel, csak hintsd meg porcukorral a tetejét. Jó étvágyat!
Összár: a porcukros, ízesítetlen változat kb. 300 - 350 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: hamis mézes szelet, méz ízű süti méz nélkül, mézes kocka.