2011. október 24., hétfő

Rakott zeller sajttal, olcsón, egyszerűen

Könnyű ebédnek vagy vacsorának ideális, főleg azoknak, akik szeretik a zeller aromás ízét. Gazdagabb levesek után is enyhe fogás lehet, vegetáriánusok is fogyaszthatják.


Hozzávalók négy személyre: 30 dkg zellergumó, 10 dkg trappista sajt, 4 szelet füstölt tarja (elhagyható), 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojás sárgája, 1 kis dobozos tejföl, 2 nagyobb szem krumpli héjában főzve, só, bors, étolaj vagy zsír.

Elkészítés:
  1. A meghámozott zellert enyhén sós vízben főzd meg puhára.
  2. A héjában megfőtt, kihűtött krumplit reszeld le nagy lyukú reszelőn.
  3. A főtt zellert vágd fel vékony karikákra.
  4. Egy sütőtálat kenj ki zsiradékkal, majd tedd rá a zellerszeleteket. Erre jöjjön a lereszelt burgonya.
  5. Sózd, borsozd meg az alsó réteget.
  6. Keverd el tojássárgákat a tejföllel, s add hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet Sózd meg enyhén ezt is. 
  7. Ha szeretnél tarját is rakni az ételbe, akkor ezt most megteheted.
  8. Öntsd a folyadékot a rétegekre.
  9. Hintsd meg reszelt sajttal a rakott zeller tetejét.
  10. Süsd forr sütőben kb. 20 percig, amíg a sajt meg nem pirul.
Egyéb elnevezések: sajtos zeller, sonkás rakott zeller.