2011. december 10., szombat

Sertésszívpörkölt (olcsó és laktató)

Jellemzők: Mi az: fehérjében gazdag, zsírszegény, igencsak finom, s feleannyiba kerül, mint a sertéshús? Igen, ez a sertésszív, amelyből módfelett ízes pörkölt kreálható. Vörösborral megbolondítva még ízesebb! Főtt tészta, nokedli, tarhonya, krumplipüré illik mellé. Ne feledkezz meg a savanyúság vagy az ecetes saláta mellékeléséről.
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 50 dkg sertésszív megtisztítva, a masszív erektől megfosztva, vékony szeletekre vágva
  • 2-3 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 zöldpaprika felkarikázva (vagy paprika és paradicsom helyett néhány evőkanál lecsó)
  • 1 paradicsom megnyúzva, feldarabolva, vagy 2 evőkanál paradicsompüré
  • 0,5 kiskanál őrölt köménymag (opcionális)
  • 1 gerezd fokhagyma péppé zúzva
  • 1 dl vörösbor (opcionális)
  • 4 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál sertészsír vagy étolaj

Elkészítés:
  1. Forrósítsd fel a zsiradékot, s dinszteld meg rajta a hagymát.
  2. Keverd hozzá a pirospaprikát, majd a szívcsíkokat. Öntsd fel a vörösborral és kb. 1,5 pohár vízzel. Ízesítsd a köménnyel, meg a foghagymával.
  3. Párold a szívet majdnem puhára fedő alatt.
  4. A már majdnem puha belsőséghez add a zöldségeket vagy a lecsót. Sózd meg.
  5. Közepes lángon főzd puhára az egészet. 
  6. Tálald forrón. Jó étvágyat!

Összár: szezontól függően kb. 550 - 700 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: vörösboros szívpörkölt, disznószív-pörkölt recept, sertésszívpörkölt borosan, egyszerűen.