Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***
- 2 db fonott kalács (2x250 g) 3x3 cm-es kockákra vágva
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola (opcionális)
- 2 dl tej
- 5 dkg sütőmargarin
- 10 dkg kristálycukor
Hozzávalók a tejsodóhoz:
- 1 liter zsírszegény tej
- 1 pici csipet só
- 3 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál búzafinomliszt (vagy, ha van, kukoricaliszt)
- 4 tasak vaníliás cukor
- 8 dkg kristálycukor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
- Forrald fel a tejet a cukorral.
- Az 5 dkg margarin felével kenj ki egy sütőtálat. Halmozd rá a kalácskockákat. Öntözd meg a forró tejjel. Szórd rá a cukorral összekevert darált diót, majd morzsold rá a maradék margarint.
- Told a tálat a sütőbe 12-15 percre. Akkor jó, ha kicsit megpirult a kalácsdarabok teteje.
- Amíg a galuska sül, készítsd el a sodót. Keverd el a tojássárgájákat a kétféle cukorral, a liszttel, kevés sóval, valamint 1-2 dl tejjel csomómentesre.
- Forrald fel a maradék tejet. Ha felforrt, add hozzá a tojásos sűrítményt. Habverővel kevergesd újraforrásig. A láng legyen alatta takarékon. Végül vedd le a tűzhelyről, s keverd hozzá a vajat.
- Tálald melegen, a tányérokba szedett galuskahalmokat jól öntözd meg a tejsodóval. Jó étvágyat!
Összár: 1100-1300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: aranygaluska tejsodóval, hamis aranygaluska egyszerűen.