2011. december 20., kedd

Aranygaluska gyorsan (egyszerű recept)

Jellemzők: keleszteni, sütni nem kell a recept alapján készülő finom édes egytálételt.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 2 db fonott kalács (2x250 g) 3x3 cm-es kockákra vágva
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola (opcionális)
  • 2 dl tej
  • 5 dkg sütőmargarin
  • 10 dkg kristálycukor
Hozzávalók a tejsodóhoz:
  • 1 liter zsírszegény tej
  • 1 pici csipet só
  • 3 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál búzafinomliszt (vagy, ha van, kukoricaliszt)
  • 4 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg kristálycukor

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  2. Forrald fel a tejet a cukorral.
  3. Az 5 dkg margarin felével kenj ki egy sütőtálat. Halmozd rá a kalácskockákat. Öntözd meg a forró tejjel. Szórd rá a cukorral összekevert darált diót, majd morzsold rá a maradék margarint.
  4. Told a tálat a sütőbe 12-15 percre. Akkor jó, ha kicsit megpirult a kalácsdarabok teteje.
  5. Amíg a galuska sül, készítsd el a sodót. Keverd el a tojássárgájákat a kétféle cukorral, a liszttel, kevés sóval, valamint 1-2 dl tejjel csomómentesre.
  6. Forrald fel a maradék tejet. Ha felforrt, add hozzá a tojásos sűrítményt. Habverővel kevergesd újraforrásig. A láng legyen alatta takarékon. Végül vedd le a tűzhelyről, s keverd hozzá a vajat.
  7. Tálald melegen, a tányérokba szedett galuskahalmokat jól öntözd meg a tejsodóval. Jó étvágyat!

Összár: 1100-1300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: aranygaluska tejsodóval, hamis aranygaluska egyszerűen.