Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 70 kg gomba (csiperke) megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 1 csomag spagetti (vagy másféle tészta, 500 g) enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
- 3 dl tejszín
- 6 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
- 1 teáskanál ételízesítő
- só
- őrölt fekete bors
- kakukkfű (szárított vagy friss)
- 0,5 teáskanál bazsalikom
- 3 evőkanál (olíva)olaj
- 2 evőkanál búzafinomliszt
- 10 dkg sajt lereszelve (opcionális)
Elkészítés:
- Dinszteld meg a vöröshagymakockákat az olajon. Pirítsd rajta a fokhagymát is.
- Add a hagymás alaphoz a gombát. Ízesítsd sóval, ételízesítővel, borssal. Engedd fel kevés vízzel. Párold a gombadarabokat puhára. (A gomba sok vizet fog ereszteni.)
- Készíts csomómentes habarást a főzőtejszínből és a lisztből.
- A puha gombát ízesítsd kakukkfűvel és bazsalikommal. Kis lángon tartva az edényt, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be az ételt.
- Tálald forrón, esetleg reszelt sajttal meghintve, a meleg tésztahalmokra szedve. Jó étvágyat!
Összár: tésztával, de sajt nélkül 700 - 850 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: gombaszósz, gombamártás, spagetti gombamártással, gombás tészta, gombás makaróni recept, gombaszószos spagetti, tejszínes-gombás tészta, spagetti gombával