2011. december 12., hétfő

Gombás - tejszínes spagetti recept

Jellemzők: kiadós olasz tésztaétel finom, tejszínes - gombás szósszal. Spagetti helyett másféle "pastával" is körítheted.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 70 kg gomba (csiperke) megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 csomag spagetti (vagy másféle tészta, 500 g) enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 3 dl tejszín
  • 6 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű (szárított vagy friss)
  • 0,5 teáskanál bazsalikom
  • 3 evőkanál (olíva)olaj
  • 2 evőkanál búzafinomliszt
  • 10 dkg sajt lereszelve (opcionális)

Elkészítés:
  1. Dinszteld meg a vöröshagymakockákat az olajon. Pirítsd rajta a fokhagymát is.
  2. Add a hagymás alaphoz a gombát. Ízesítsd sóval, ételízesítővel, borssal. Engedd fel kevés vízzel. Párold a gombadarabokat puhára. (A gomba sok vizet fog ereszteni.)
  3. Készíts csomómentes habarást a főzőtejszínből és a lisztből.
  4. A puha gombát ízesítsd kakukkfűvel és bazsalikommal. Kis lángon tartva az edényt, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be az ételt.
  5. Tálald forrón, esetleg reszelt sajttal meghintve, a meleg tésztahalmokra szedve. Jó étvágyat!

Összár: tésztával, de sajt nélkül 700 - 850 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: gombaszósz, gombamártás, spagetti gombamártással, gombás tészta, gombás makaróni recept, gombaszószos spagetti, tejszínes-gombás tészta, spagetti gombával