2011. december 11., vasárnap

3 egyszerű csokiöntet recept süteményekhez, palacsintákhoz

Jellemzők: csokoládéöntet, csokiszósz, csokimártás receptek házilag, fánkokhoz, piskótákhoz, desszertekhez, palacsintákhoz, fagylaltokhoz, jégkrémekhez, egyéb süteményekhez ideális.
Elkészítési idő: 10-20 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hamis csokiöntet (a legolcsóbb, kakaóporból készül)
Keverj el 3,5 dl tejet 4 evőkanál (lehetőleg magas kakaóvaj tartalmú) kakaóporral, 4 evőkanál cukorral, és 1,5 kanál kukoricaliszttel csomómentesre. Kis lángon tartva az edényt főzd fel, dobj bele 3 dkg vajat vagy sütőmargarint, s forrald további 2 percig. Folyamatosan keverd. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről, s elegyíts a szószhoz 3 evőkanál zsíros tejszínt is.
Összár: 250-300 Ft (2011)

Gazdag étcsokoládéöntet
15 dkg apróra tört valódi étcsokoládét 5 dkg apróra morzsolt vajjal olvassz fel kis lángon vagy  mikrohullámú sütőben. Adj hozzá 10 dkg porcukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, valamint 1,5 vizet is. Kevergesd folyamatosan addig, amíg a szósz össze nem áll. Ha az öntet már egynemű, felhasználásra alkalmas.
Összár: 450-500 Ft (2011)

A legfinomabb csokiöntet
1 dl vizet önts egy edénybe. Adj hozzá 2,5 evőkanál cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot. Folyamatos keverés mellett forrald addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A feloldódott cukorba tördelj 15 dkg valódi étcsokoládét, és 3 dkg vajat is. Kevergesd ezeket is teljes oldódásukig. Ha elkészült, vedd le a tűzről a lábast, s elegyíts a szószban 5-6 evőkanál tejszínt. Csak melegen jó.
Összár: 450-500 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: csokoládéöntet házilag, csokiöntet kakaóból egyszerűen, csokoládémártás, csokoládészósz gyorsan, egyszerűen, saját kezűleg.