2011. december 12., hétfő

Almás rakott tészta recept

Jellemzők: kiadós édes főétel 
Elkészítési idő: 70 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ***


Hozzávalók 4-6 adaghoz: 
  • 4-5 db alma (kb. 70-80 dkg) lereszelve
  • 40 dkg szélesmetélt enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál barack- vagy szilvalekvár
  • 6 tojássárgája
  • 6 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 1 pici csipet só
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 8 + 2 dkg sütőmargarin felolvasztva
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 5 dkg mazsola (opcionális)
  • 1 mély tepsi

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. A lereszelt almát keverd össze a citromhéjjal, a citromlével, pici csipet sóval, és a fahéjjal (ha mazsolát is teszel bele, akkor azzal is).
  3. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral.
  4. A tojásfehérjehabot elegyítsd a gyümölcslekvárral.
  5. Csurgasd az olvasztott margarint a tésztára, majd forgasd át az almás és a cukros-tojásos elegyekben.
  6. Öntsd az egészet margarinnal kikent, prézlivel behintett tepsibe. Kend meg az étel tetejét a lekváros habbal.
  7. Told a tepsit az előmelegített sütőbe. Süsd a habos bevonat pirulásáig.
  8. Tálald melegen. Jó étvágyat! 

Összár: mazsola nélkül 800 - 950 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: fahéjas almás metélt, almával rakott tészta, rakott tészta almával és mazsolával recept