2011. december 9., péntek

Falafel (csicseriborsófasírt, olcsó húspótló)

Jellemzők: csicseriborsóból (esetleg szójából) készülő zöldség alapú fasírt. Az arab konyhában főként pitát töltenek vele, de párolt zöldségekhez, salátákhoz, rizsköretekhez, főzelékekhez is adható. Fehérjetartalma magas, így remek egészséges, reformkonyhai, s nem utolsó sorban olcsó húspótló.
Elkészítési idő: 240 perc áztatás + 90 perc főzéssel - sütéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 zacskó csicseriborsó (25 dkg), vagy ugyanennyi szója
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kisebb tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • őrölt koriander ízlés szerint 
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint (az sem baj, ha csíp)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi nagyon apróra metélt petrezselyem
  • 1 pici fej hagyma
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
  1. Felhasználás előtt legalább négy órával áztasd a csicseriborsót hideg vízbe. Válogasd ki belőle a rossz szemeket.
  2. Főzd meg a csicseriborsót puhára, majd szűrd le.
  3. Pépesítsd egy turmixgépben a borsót a hagymafélékkel.
  4. Gyúrd össze a pépet a zsemlemorzsával, a tojással és a szódabikarbónával.
  5. Ízesítsd a masszát a fűszerekkel ízlés szerint. Hagyd állni 10 percet.
  6. Formázz a masszából apró, 2,5-3 centiméteres golyókat.
  7. Dobd a fasírtgolyókat bő, forró olajba, s süsd őket pirosra.
  8. Hidegen és melegen egyaránt ízletes. Jó étvágyat!

Összár: 350 - 440 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: csicseriborsó-fasírt, szójafasírt, vegafasírt, pita töltelék