2011. október 21., péntek

Töltött csirkefarhát olcsón, egyszerűen

Sok országban nem szívesen fogyasztják a csirkefarhátat, általában állateledelnek szokták bedarálni. A magyarok nagy része sem becsüli meg, pedig sok hús van rajta és harmadannyiba (se) kerül, mint egy kilónyi egész csirke vagy csirkecomb.  Ha megtöltöd, egész kiadóssá, laktatóvá válik.

Hozzávalók négy személyre: négy darab csirkefarhát (kb. 2 kg), 4 db (kb. 15-20 dkg) máj, só, bors, petrezselyemzöld, 6 szikkadt zsemle, 2 kisebb fej vöröshagyma (vagy egy nagyobb), ételízesítő, majoránna, 4 tojás, étolaj vagy zsír.

Elkészítés:
  1. A csirkefarhátakból szedd ki a tüdőt, vágd ki a felesleges hájat és a zsírzómirigyet. Mosd meg és dörzsöld be majoránnával és sóval.
  2. A töltelékhez kapard össze (vagy daráld le) a nyers csirkemájat, pirítsd meg az apró kockákra vágott hagymával együtt némi zsiradékon.
  3. Ha egy kicsit meghűlt a máj, keverd el benne a négy tojást, a vízben megáztatott és kinyomkodott zsemléket. Ízesítsd egy evőkanálnyi ételízesítővel, némi sóval és borssal, illetve finomra vagdalt petrezselyemzölddel.
  4. Alaposan dolgozd össze a masszát.
  5. Egyenletesen töltsd meg a farhátak belsejét.
  6. Tedd a farhátakat kiolajozott tepsibe úgy, hogy a töltelék a tepsi aljához kerüljön.
  7. Süsd meg 180-200 fokon keresztül egy órán át. Az első negyven percre takard le a tepsit egy darab alufóliával.
Tipp: házias savanyúságok és saláták, illetve párolt/zöldséges/gombás rizs vagy burgonyás köretek illenek mellé.

Egyéb elnevezések: töltött csirke, csirke töltve, töltött csirke magyarosan, csirkefarhát töltve.