Elkészítési idő: 80-90 perc + min. 2 óra hűtés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 8-10 adaghoz:
- 1 zacskó (50 dkg) barna lencse, felhasználás előtt 1 éjszakára hideg vízbe áztatva
- 1 babérlevél
- 2 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2-3 kemény húsú alma meghámozva, apró kockákra vágva
- 0,5 citrom leve
- só
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- 2 teáskanál kristálycukor
- mustár ízlés szerint
- 1 evőkanál salátaolaj (esetleg étolaj)
- 1 teáskanál tárkony
- 1 teáskanál fehérbors
Elkészítés:
- A lencsét víz, a babérlevél és nagyon kevés só hozzáadásával főzd puhára (de ne szét!).
- A felkockázott almát és hagymát keverd össze a citromlével.
- A lencsét szűrd le, és szórd egy salátástálba. Add hozzá az alma- és hagymakockákat, az összezúzott fokhagymákat. Ízesítsd ecettel, cukorral, legalább 1 evőkanál mustárral, olajjal, tárkonnyal, fehérborssal, sóval. Jól keverd össze.
- Tárold tálalásig (de legalább 2 órán keresztül) hűtőszekrényben. Jó étvágyat!
Összár: 500-600 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: szilveszteri lencsesaláta, almás - mustáros - tárkonyos lencsesaláta