2011. december 26., hétfő

Ropogós malacsült recept

Jellemzők: a bőrös malachúst gyakran 30-40%-kal olcsóbban árusítják, mint a kifejlett sertés húsát. Könnyebb és kevésbé zsíros "nagy testvérétől". Szilveszterre ideális étel kerekedhet belőle.
Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 150-180 perc sütés 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 6 adaghoz:
  • 1 db kb. 1,5 kg súlyú bőrös malaccomb
  • 2 dl sör
  • 1 teáskanál méz
  • 1 szelet (kb. 10 dkg) füstölt szalonna beirdalva
  • majoránna
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  2. A megtisztított malaccomb bőrét rácsozd be (kb. 1,5x1,5 cm sűrűn) egy éles késsel.
  3. A húst helyezd egy kevés zsiradékkal kikent sütőtálba, majd kend be a fűszerekkel.
  4. Letakarva süsd 1 órán át.
  5. Süsd fólia vagy tető nélkül további 90-120 percig. A húst kenegesd 10-15 percenként a szalonnával, amelyet a sör és a méz keverékébe mártasz a kenés előtt. A sütés utolsó 15 percére helyezd el a szalonnadarabot a hús tetején.
  6. Hidegen és melegen egyaránt finom. Habos krumplipüré és párolt káposzta illik mellé. Jó étvágyat!

Összár: kb. 1200 - 1400 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sörös malachús, sörös malacsült, ropogós bőrös malaccomb párolt káposztával recept, sörös bőrös malaccomb, szilveszteri ropogós malaccomb egyszerűen