2011. november 15., kedd

Vaníliás fánk élesztő nélkül

Jellemzők: élesztőt nem tartalmazó, panírozott, könnyű fánk
Elkészítési idő: 70 perc 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adagnyi fánktésztához:
  • 1 liter tej
  • 4 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt + liszt a gyúródeszka megszórásához
  • csipetnyi só
Hozzávalók a panírhoz:
  • 2 tojásfehérje felverve
  • zsemlemorzsa
Továbbá: 
  • a sütéshez étolaj
  • a tálaláshoz vaníliás cukor

Elkészítés:
  1. A tojássárgájákat keverd simára a cukorral, a liszttel, a sóval, a vaníliás cukorral és kevés tejjel.
  2. Hígítsd fel a többi tejjel, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrítsd be a masszát.
  3. A forró, sűrű masszát öntsd egy kilisztezett gyúródeszkára, majd várd meg, míg kihűl.
  4. Formázz vizes kézzel kicsi gombócokat a masszából (vagy egy kicsi átmérőjű, bevizezett pohárral szaggass ki belőle pogácsákat).
  5. A gombócokat forgasd meg a felvert tojásfehérjében, majd a prézliben.
  6. Dobd azokat bő, forró olajba.
  7. Süsd meg őket pirosra.
  8. Tálald vaníliás cukorral meghintve, 
  9. Jó étvágyat!