2011. november 15., kedd

Bolinho de Chuva - Brazil fahéjas, könnycsepp alakú gyors fánk

Jellemzők: élesztőt nem tartalmazó gyors fánk. Brazíliából ered. Könnycsepp formáját (és nevét) onnan kapja, hogy a masszából két kiskanállal kell kiszaggatni, s úgy a forró olajba dobni. Kérge ropogós, belseje finom puha. Nagyszerű hétvégi reggeli is kerekedhet a chuvából. 
Elkészítési idő: 35 perc 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz (kb. 24 db kicsi fánkhoz):
  • 30 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 egész tojás
  • 1 dl - 1,5 dl tej
  • fél tasak sütőpor
  • a sütéshez étolaj
  • A további ízesítéshez: kb. 10 dkg cukor elkeverve 2 teáskanál őrölt fahéjjal

Elkészítés:
  1. Keverd el a lisztet a tojásokkal, a cukorral, a sütőporral, a tejjel és egy csipetnyi sóval csomómentesre. Dolgozd össze alaposan.
  2. Hevítsd fel az olajat.
  3. Fogj két teáskanalat. Az egyikkel vájj ki bőségesen a masszából, s a másik teáskanállal segíts a tésztadarabnak belepottyanni az olajba. (Így kapja a chuva a könnycseppformáját.) Egyszerre csak néhány chuvát süss, nehogy összeragadjanak. Forgasd meg alaposan azokat az olajban, hogy jól átsüljenek. A jó bolinho de chuva aranybarna.
  4. A kisült darabokat fektesd konyhai papírtörlőkendőre, hogy az feligya a felesleges zsiradékot. 
  5. A még forró fánkocskákat forgasd meg a fahéjas cukorban.
  6. Próbáld a kisült darabokat melegen tartani, mert csak a forró könnycseppfánk a finom!
  7. Jó étvágyat!