Elkészítési idő: 150 perc
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók két rúdhoz:
- 50 dkg átszitált finomliszt
- 2 dl tej
- 1 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
- 3 dkg élesztő
- 15 dkg libazsír, vaj vagy margarin (libazsírral sokáig puha marad)
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- nettó 60 dkg sütőtökpüré (a megsütött sütőtök húsa pépesítve)
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz (vagy + 5 dkg cukor)
- 3 db hámozott alma lereszelve, kinyomkodva
- 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- kevés citromlé
- zsiradékkal kikent tepsi
Elkészítés:
- Futtasd meg az élesztőt cukros tejben.
- Gyúrd össze a liszttel és a zsiradékkal, a tojássárgájával. Dagaszd meg alaposan.
- Oszd két cipóra a masszát, majd letakarva hagyd kelni 45 percig meleg helyen.
- A sütőtökhúst keverd el a kinyomkodott, reszelt almával, add hozzá a mézet és a cukrot, a rumaromát, s ízesítsd még pár csepp citromlével.
- Nyújtsd ki a megkelt tésztákat 1 cm vastagságú lapokra, s kend meg mindkettőt a tökös-almás töltelékkel egyenletesen.
- Csavard fel a lapokat és helyezd azokat zsiradékkal kikent tepsire.
- Keleszd letakarva további 30 percet.
- A tetejüket kend meg a maradék tojásfehérjével.
- Közepesen meleg, 180 Celsius fokos, előmelegített sütőben süsd meg őket pirosra.
- Tálald porcukorral meghintve! Jó étvágyat!