2011. november 13., vasárnap

Erdélyi krumplisaláta egyszerűen

Jellemzők: egyszerűen összeállítható, ízletes és laktató saláta. Sültek, rántott ételek mellé adható köret, de önálló fogásként is megállja a helyét.
Elkészítési idő: 40 perc előkészítés + 10 perc összeállítás + 60 perc érlelés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 kg hibátlan burgonya héjában megfőzve, kihűtve és apró kockákra vágva
  • 4 db főtt tojás
  • 1 pohár tejföl vagy natúr joghurt
  • egy teáskanálnyi mustár
  • 1 kisebb fej jégsaláta megtisztítva és csíkokra vágva 
  • 1 maréknyi friss zöldpetrezselyem apróra metélve
  • 1 apró fej hagyma nagyon kicsi kockákra vágva
  • 2  savanyú alma nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 kisebb, kemény savanyú uborka apró kockákra vágva
  • mokkáskanálnyi tárkony
  • mokkáskanálnyi kakukkfű
  • őrölt feketebors

Elkészítés:
  1. Két főtt tojás kemény sárgáját keverd el simára a tejföllel vagy a joghurttal, valamint a mustárral.
  2. A többi tojást (2 sárgája + 4 fehérje) vágd apró kockákra.
  3. Ízesítsd a tejfölt a fűszerekkel, a hagymakockákkal és a petrezselyemmel.
  4. Egy salátástálban óvatosan keverd el a burgonyakockákat az almával, a jégsalátacsíkokkal, a tejfölös öntettel és a csemegeuborkával. A tetejére kerüljenek a tojáskockák.
  5. Tedd legalább egy órára érlelődni a hűtődbe (vagy a hideg spájzba).
  6. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: erdélyi burgonyasaláta, tárkonyos burgonyasaláta.