2011. november 15., kedd

Mexikói sütőtökleves (kolbásszal)

Jellemzők: kolbásszal, korianderrel, hagymával, fokhagymával, oregánóval ízesített temperamentumos leves. Eredetileg spanyol chorizo kolbásszal készül, de mivel az igencsak hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz, nyugodt szívvel helyettesítheted a hazai hússal. Amerikai magyar ismerősöm szerint igaz rá a "másnaposan jobb, akárcsak a töltött káposzta" kifejezés, ám ezt mi nem tapasztalhattuk meg, ugyanis nem maradt belőle egy csepp sem a főzés napján. 
Elkészítési idő: 75-80 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 40 dkg füstölt kolbász apró kockákra vágva
  • 60 dkg sütőtökhús apró kockákra vágva, megpárolva és összeturmixolva
  • 1,2 liter víz
  • 2 húsleveskocka
  • 1 evőkanál étolaj
  • két teáskanál szárított oregánó
  • 1 vöröshagyma apró kockákra vágva
  • fél teáskanálnyi őrölt római kömény
  • 2 közepes burgonya meghámozva, apró kockákra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 dl főzőtejszín
  • A tálaláshoz: pár friss levél koriander apró csíkokra vágva + egy kevés apróra kockázott vöröshagyma

Elkészítés:
  1. Főzd fel a vizet és oldd fel benne a két húsleveskockát.
  2. Egy másik edényben hevítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát és süsd 1 percig.
  3. Add hozzá a sütőtökpürét, a krumplit és a kolbászt, majd öntsd fel a húslevessel. Fűszerezd az oregánóval és római köménnyel.
  4. Forrald fel, majd csökkentsd alatta a tűzhelylap hőmérsékletét és főzd lassan addig, amíg a burgonya meg nem puhul (kb. 35-40 perc).
  5. Ha megpuhult a krumpli, vedd le az edényt a tűzről és hagyd hűlni 10 percet. 
  6. Keverd el benne a tejszínt.
  7. Tálald melegen, friss korianderlevél-csíkokkal és kevés vöröshagymakockával megszórva.
  8. Jó étvágyat!