2011. november 15., kedd

Gombás rizottó, gombás rizs egyszerűen, olasz módra

Jellemzők: gombával gazdagított, önmagában fogyasztható rizsétel, de húsok mellé köretnek is adható. Vadon termő gombákból (pl. vargányából) még ízletesebb!
Elkészítési idő: 40 perc 
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 30 dkg barna csiperke megtisztítva, felszeletelve
  • 1 apró fej vöröshagyma kicsi kockákra vágva
  • 5 dkg vaj vagy 3 ek. olívaolaj
  • 30 dkg rövid szemű rizs (Arborio)
  • 0,5 dl fehérbor (mikrohullámú sütőben felforralva)
  • 5 dkg reszelt kemény sajt 
  • 1 dl főzőtejszín (opcionális)
  • 2 húsleveskocka 1 liter vízben felfőzve, vagy 1 liter csontleves, húsleves, zöldségleves átszűrve, felforrósítva
  • 1 csokor petrezselyem apróra metélve
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
  1. Hevítsd fel a zsiradékot és pirítsd meg rajta áttetszővé a rizst. Vigyázz, hogy ne égjen oda.
  2. Dobd rá a hagymakockákat és a gombaszeleteket, majd öntsd rá a bort. Kevergesd az ételt addig, amíg a bor el nem párolog.
  3. Öntsd az ételre a liternyi, felforralt húslevest.
  4. Párold kb. 7-8 percig a rizst.
  5. Végül, ha megpuhultak a rizsszemek, ízesítsd sóval, borssal, a petrezselyemzölddel, kavargasd a tűzön még egy kicsit, majd kapcsold le alóla a tűzhelyet. Keverd el benne a főzőtejszínt.
  6. Tálald forrón, reszelt sajttal megszórva!
  7. Jó étvágyat!