2011. november 6., vasárnap

Meggyes túrógombóc egyszerűen

Jellemzők: finom, olcsó, édes főétel. Gazdag, húsos levesek mellé jól passzol a napi menüben. 
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 25 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt + egy kevés liszt a tészta nyújtásához
  • 30 dkg meggy
  • 5 dkg cukor (vagy kevés méz) + egy evőkanál cukor a pirított zsemlemorzsába
  • kevés só
  • fél pohár (kb. 85 g) tejföl
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj vagy margarin / 2 evőkanál étolaj
  • 1 üveg magozott meggy lecsöpögtetve vagy 30 dkg friss, magozott meggy
Elkészítés:
  1. Törd át a túrót egy szűrön, majd dolgozd el a tojásokkal és a tejföllel. 
  2. Tégy a keverékbe egy kevés sót, majd gyúrd el 30 dkg liszttel.
  3. A tésztát nyújtsd ki egy kilisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagságúra, s vágj belőle 5x5 cm-es négyzeteket.
  4. Keverd el a magozott meggyet kevés cukorral.
  5. Mindegyik kis négyzetbe helyezz egy-egy szem gyümölcsöt.
  6. Formázz belőlük apró golyóbisokat.
  7. Tedd oda főni ezeket enyhén sós, bő, lobogó vízben. Ha feljönnek a víz tetejére, elkészültek. 
  8. Amíg a gombócok főnek, pirítsd meg a zsiradékon a prézlit. Amint elkészült, keverj bele egy kanálnyi kristálycukrot.
  9. A kifőtt labdacsokat forgasd meg a pirított prézliben.
  10. Tipp: enyhén cukros vajban megforgatva, prézli nélkül is ízletes csemege!
  11. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezséek: Meggyes gombóc túrós tésztából