Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 25 dkg túró
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt + egy kevés liszt a tészta nyújtásához
- 30 dkg meggy
- 5 dkg cukor (vagy kevés méz) + egy evőkanál cukor a pirított zsemlemorzsába
- kevés só
- fél pohár (kb. 85 g) tejföl
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj vagy margarin / 2 evőkanál étolaj
- 1 üveg magozott meggy lecsöpögtetve vagy 30 dkg friss, magozott meggy
Elkészítés:
- Törd át a túrót egy szűrön, majd dolgozd el a tojásokkal és a tejföllel.
- Tégy a keverékbe egy kevés sót, majd gyúrd el 30 dkg liszttel.
- A tésztát nyújtsd ki egy kilisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagságúra, s vágj belőle 5x5 cm-es négyzeteket.
- Keverd el a magozott meggyet kevés cukorral.
- Mindegyik kis négyzetbe helyezz egy-egy szem gyümölcsöt.
- Formázz belőlük apró golyóbisokat.
- Tedd oda főni ezeket enyhén sós, bő, lobogó vízben. Ha feljönnek a víz tetejére, elkészültek.
- Amíg a gombócok főnek, pirítsd meg a zsiradékon a prézlit. Amint elkészült, keverj bele egy kanálnyi kristálycukrot.
- A kifőtt labdacsokat forgasd meg a pirított prézliben.
- Tipp: enyhén cukros vajban megforgatva, prézli nélkül is ízletes csemege!
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezséek: Meggyes gombóc túrós tésztából