2011. november 6., vasárnap

Juhtúrós puliszka (kiadós, gyors és egyszerű)

Jellemzők: húsmentes, kiadós főétel, nagyon ízletes, s kifejezetten olcsó. Kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, újabban polenta néven is ismert, gyorsan készen van. Juhtúrón kívül sok más egyébbel is ízesíthető.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 50 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg füstölt szalonna kockákra vágva, megpirítva
  • 20 dkg juhtúró
  • 1 pohár tejföl (opcionális)
  • 2 evőkanál zsiradék (házi zsírral finom igazán)
Elkészítés:
  1. Főzz fel egy liter sós vizet, majd ha forrni kezd, öntsd bele a kukoricalisztet.
  2. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd olyan sűrűre, hogy a kanál megálljon benne!
  3. Egy tűzálló tálat zsírozz ki és zsírozott kanállal szedj a máléból egy-egy kanállal. Halmozd addig, amíg a massza fele el nem fogy.
  4. Zsiradékkal locsold meg az alsó réteget és hintsd meg a pirított szalonnakockákkal. Egyenletesen rakd rá a juhtúró darabjait.
  5. Szedd rá a puliszka másik felét. Ennek a tetejét is locsold meg zsiradékkal. Ha tejföllel szeretnéd elkészíteni, öntsd az étel tetejére a tejterméket.
  6. Told előmelegített, forró sütőbe 15 percre.
  7. Jó étvágyat!
Juhtúrós polenta
Juhtúrós kukoricamálé
Juhtúrós kukoricagánica