Elkészítési idő: 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg tarkabab, a felhasználást megelőző este átválogatva, hideg vízbe áztatva
- 50 dkg füstölt húsoscsont VAGY 30-40 dkg füstölt bordaporc VAGY 1 kicsi füstölt mellső csülök
- 1 csapott evőkanál ételízesítő
- 1 pohár tejföl (175 g)
- őrölt fekete bors
- só
- liszt
- majoránna
- őrölt pirospaprika
- tárkony (opcionális)
- 1 kis fej vöröshagyma egészben
- 3-4 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma egészben
- 1 púpozott evőkanál zsír VAGY 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A feldarabolt, átmosott húsfélét tedd oda főni a babbal, a babérlevéllel, a hagymával és a fokhagymákkal együtt.
- Amikor a hús és a bab már puha, készíts világos rántást a zsiradékból, kb. 2 evőkanál lisztből és egy teáskanál pirospaprikából, majd hígítsd fel vízzel.
- Keverd el a tejfölt csomómentesre 1 evőkanál liszttel.
- A bablevest sűrítsd be a habarással és a rántással. Ízesítsd majoránnával, ízlés szerint tárkonnyal, ételízesítővel, sóval, borssal. A két hagymafélét és a babérleveleket emeld ki a fazékból sűrítés előtt.
- Forrald fel a levest lassú tűzön és kevergesd a tűzhelyen hagyva még további 4-5 percig.
- Tálald melegen! Jó étvágyat!
Tipp: pácolt-füstölt pulykacombból készítve is finom!
Összár: a füstölt hús fajtájától és mennyiségétől függően 800 - 1400 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: Habart bableves olcsón, tejfölös tarkabableves