2011. november 8., kedd

Gombafelfújt (gombaszuflé) egyszerűen

Jellemzők: könnyed, ízletes étel, ebédként, vacsoraként is megállja a helyét. Kipróbálhatod csiperkén kívül más ehető gombafajtákból is, különösen finom vargányából.
Elkészítési idő: 40 perc 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 40 dkg gomba jól megmosva, feldarabolva
  • 1 csomó petrezselyemzöld finomra metélve
  • 6 db tojássárgája
  • 6 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 1 evőkanál olaj 
  • 5 dkg vaj habosra kavarva
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt feketebors
  • 1 pohár tejföl (175 g)

Elkészítés:
  1. A gombadarabokat tedd oda párolódni egy nagyobb átmérőjű serpenyőben. Egy evőkanálnyi zsiradék legyen alatta. Ízesítsd sóval, borssal. Figyelj arra, hogy mire teljesen megpuhul a gomba, ne maradjon semmi leve.
  2. Ha elkészült, hűtsd ki. 
  3. Keverd el a tejfölt a petrezselyemzölddel és a tojássárgájával. Add hozzá a prézlit, a habosra kavart vajat, végül a tojásfehérjehabot. Óvatosan elegyítsd.
  4. A tojásos elegyet öntsd a gombára, s helyezd a lefedett serpenyőt gyenge lángra.
  5. Addig hagyd a tűzön a serpenyőt, amíg a keverék meg nem keményedik teljesen. (Kavargatni nem kell.)
  6. Fogyasztható friss kenyérrel, sült krumplival, burgonyapürével vagy párolt rizzsel is. Illik mellé a friss uborka, paprika, paradicsom, retek, illetve különböző saláták és savanyúságok.