2011. november 2., szerda

Lecsós csülök egyszerűen

Nem túl nehéz, de kicsit időigényes egytálétel a cuppogós sertésrészek kedvelőinek. Nagyon ízletes ám!


Hozzávalók négy személyre: 2 db sertés hátsócsülök, 1 kg héjában főtt krumpli, 1 üveg konzervlecsó (vagy 4 paprikából, 2 paradicsomból és 2 fej hagymából készített lecsóalap), 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 4 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél.

Elkészítés:
  1. A csülköket a hentessel vágasd félbe (vagy, ha tudod, vágd szét magad otthon). Mosd és szárítsd meg a darabokat, s sózd be jól. A fokhagymagerezdeket vágd darabokra és tűzdeld meg vele a húst. 
  2. Enyhén sós vízben, egy babérlevél kíséretében tedd oda párolódni a csülökdarabokat. Párold addig, amíg a hús el nem kezd leválni a csontról.
  3. A burgonyát és a hagymát karikázd fel.
  4. A hagymát párold meg egy kis sertészsíron, majd add hozzá a lecsót.
  5. Egy tűzálló tál aljára tégy kevés zsírt. Erre halmozd fel a krumplikarikákat. Sózd, borsozd, majd öntsd rá a lecsót.
  6. A megfőtt húst csontozd ki. A csülökdarabokat helyezd el a burgonya tetején. 
  7. Előmelegített, forró sütőben süsd át. Kb. 30 perc kell neki, hogy megpiruljon.
  8. Tálald forrón! Jó étvágyat!