Hozzávalók egy négy személyes adaghoz: 0,5 kg kelkáposzta, 15 dkg rizs, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna (opcionális), 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g), 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 tojás, kevéske köménymag, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors + egy közepes kuglófsütőforma.
Elkészítés:
- Szedd le a kelkáposzta leveleit és mosd meg azokat.
- Dugd 5 percre forró, lobogó vízbe a kelleveleket.
- Ha megfőttek, csöpögtesd le azokat.
- Párold meg a rizst. Ízesítsd a két leveskockával.
- A szalonnát vágd apró kockákra, majd pirítsd meg.
- A sült szalonnazsíron fonnyaszd meg a vöröshagymakockákat, majd add hozzá a párolt rizst és keverd el jól. Keverj el benne sót, borsot és köménymagot.
- Keverd össze a tejfölt, a tojást és a lereszelt sajtot, ízesítsd egy kevés sóval és borssal.
- Egy kevés olajjal kikent kuglófforma aljára tégy néhány kellevelet és rétegezd fel rajta a rizst és a kelkáposztát (vékonyan). Minden réteget locsolj le egy-két evőkanál tejfölös-sajtos-tojásos eleggyel.
- Az étel tetejét fedd be néhány maradék kelkáposztalevéllel.
- Süsd 30 percig alufóliával lefedve, majd további 10 percig fólia nélkül.
- Ha kicsit kihűlt az étel, borítsd ki egy tálalótányérra és vágd négy cikkre.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: töltött kelkáposzta másként, kelbomba.