2011. november 2., szerda

Kelkáposztabomba (húsmentes)

Húst nem tartalmaz ez az étel, így spórolósabb napokra vagy vegetáriánus / böjtölős étrendbe illik. Kicsit bonyolult az elkészítése, így csak főzésben járatosaknak ajánlott.




Hozzávalók egy négy személyes adaghoz: 0,5 kg kelkáposzta, 15 dkg rizs, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna (opcionális), 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g), 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 tojás, kevéske köménymag, 2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors + egy közepes kuglófsütőforma.

Elkészítés:

  1. Szedd le a kelkáposzta leveleit és mosd meg azokat. 
  2. Dugd 5 percre forró, lobogó vízbe a kelleveleket.
  3. Ha megfőttek, csöpögtesd le azokat.
  4. Párold meg a rizst. Ízesítsd a két leveskockával.
  5. A szalonnát vágd apró kockákra, majd pirítsd meg.
  6. A sült szalonnazsíron fonnyaszd meg a vöröshagymakockákat, majd add hozzá a párolt rizst és keverd el jól. Keverj el benne sót, borsot és köménymagot.
  7. Keverd össze a tejfölt, a tojást és a lereszelt sajtot, ízesítsd egy kevés sóval és borssal.
  8. Egy kevés olajjal kikent kuglófforma aljára tégy néhány kellevelet és rétegezd fel rajta a rizst és a kelkáposztát (vékonyan). Minden réteget locsolj le egy-két evőkanál tejfölös-sajtos-tojásos eleggyel.
  9. Az étel tetejét fedd be néhány maradék kelkáposztalevéllel.
  10. Süsd 30 percig alufóliával lefedve, majd további 10 percig fólia nélkül.
  11. Ha kicsit kihűlt az étel, borítsd ki egy tálalótányérra és vágd négy cikkre.
  12. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: töltött kelkáposzta másként, kelbomba.