Elkészítési idő: 65-70 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: túróból: ***** / juhtúróból: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4-5 szem hibátlan burgonya meghámozva (kb. 50 dkg)
- 1 tojás
- kb. 20-25 dkg búzafinomliszt
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál olaj
- 15 dkg füstölt szalonna vagy húsos szalonna felcsíkozva
- 1 pohár tejföl (175 g)
- őrölt fekete bors (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva (opcionális)
- 25 dkg tehéntúró / juhtúró (utóbbival autentikusabb, s vegyesen is odatesz)
Elkészítés:
- Főzz fel 2,5 - 3 liter enyhén sós vizet egy nagy fazékban.
- Apró lyukú reszelőn reszeld le a meghámozott, megmosott krumplikat. Nyomkodd ki a felesleges nedvességet a reszelékből.
- Üsd a tojást a krumplireszelékhez. Ízesítsd sóval (és esetleg borssal is).
- Gyúrj annyi lisztet a krumplihoz, hogy közepesen kemény (a nokedli tésztájától valamivel keményebb) masszát kapj.
- A tésztát szaggasd a forró vízbe egy galuskaszaggatón át.
- Egy másik, nagyobb lábasban pirítsd meg a zsiradékon a szalonnacsíkokat.
- Szedd ki a pörcöket egy kistányérra.
- Csökkentsd a hőt a lábas alatt. Olvaszd fel a zsiradékon a morzsolt túrót.
- Keverd a tejfölt a felolvasztott túróhoz.
- Az elkészült sztrapacskát szűrd le. (Akkor jó, ha kóstoláskor nem érzed benne a nyers krumplirostokat.) Átmosni nem kell.
- Végül keverd össze a galuskát a túrós alappal és a pörcökkel.
- Tálald forrón, esetleg némi tejföllel megöntözve. Jó étvágyat!
Összár: túróból 550 - 650 Ft, juhtúróból 700 - 800 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: túrós krumpligaluska, túrós burgonyagaluska, juhtúrós krumpligaluska, bryndzás sztrapacska.