2011. december 11., vasárnap

Túrós sztrapacska, juhtúrós sztrapacska egyszerűen

Jellemzők: szlovák szomszédaink ízletes tésztaétele, sokak szerint felülmúlja a túrós tésztát. Általában önálló főétel, de (főleg eredeti hazájában) köretként is fogyasztják. A pacalpörkölt juhtúrós krumpligaluskával körítve remek (bár tömény) fogás.
Elkészítési idő: 65-70 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: túróból: *****  / juhtúróból: ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 4-5 szem hibátlan burgonya meghámozva (kb. 50 dkg)
  • 1 tojás
  • kb. 20-25 dkg búzafinomliszt
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg füstölt szalonna vagy húsos szalonna felcsíkozva
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • őrölt fekete bors (opcionális)
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva (opcionális)
  • 25 dkg tehéntúró / juhtúró (utóbbival autentikusabb, s vegyesen is odatesz)

Elkészítés:
  • Főzz fel 2,5 - 3 liter enyhén sós vizet egy nagy fazékban.
  • Apró lyukú reszelőn reszeld le a meghámozott, megmosott krumplikat. Nyomkodd ki a felesleges nedvességet a reszelékből.
  • Üsd a tojást a krumplireszelékhez. Ízesítsd sóval (és esetleg borssal is).
  • Gyúrj annyi lisztet a krumplihoz, hogy közepesen kemény (a nokedli tésztájától valamivel keményebb) masszát kapj.
  • A tésztát szaggasd a forró vízbe egy galuskaszaggatón át.
  • Egy másik, nagyobb lábasban pirítsd meg a zsiradékon a szalonnacsíkokat.
  • Szedd ki a pörcöket egy kistányérra.
  • Csökkentsd a hőt a lábas alatt. Olvaszd fel a zsiradékon a morzsolt túrót.
  • Keverd a tejfölt a felolvasztott túróhoz.
  • Az elkészült sztrapacskát szűrd le. (Akkor jó, ha kóstoláskor nem érzed benne a nyers krumplirostokat.) Átmosni nem kell.
  • Végül keverd össze a galuskát a túrós alappal és a pörcökkel.
  • Tálald forrón, esetleg némi tejföllel megöntözve. Jó étvágyat!

Összár: túróból 550 - 650 Ft, juhtúróból 700 - 800 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: túrós krumpligaluska, túrós burgonyagaluska, juhtúrós krumpligaluska, bryndzás sztrapacska.