2011. december 11., vasárnap

Téli zöldségleves (egyszerű)

Jellemzők: télen is könnyen és olcsón fellelhető zöldségekből készülő zsírszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban dús leves.
Elkészítési idő: 50 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***** 


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 nagyobb sárgarépa felkockázva
  • 1 nagyobb petrezselyemgyökér felkockázva
  • 2 zöldségleveskocka vagy 1 liter átszűrt zöldségleves / csontleves
  • 1 kisebb gumó feketeretek apró kockákra vágva
  • 1 szelet (kb. 15 dkg) fejeskáposzta csíkokra vágva
  • 1 kisebb darab zellergumó felkockázva
  • 2 evőkanál étolaj (vagy 1 púpozott evőkanál sertészsír)
  • őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • szárított rozmaring (opcionális)
  • szárított vagy friss petrezselyemzöld
  • ételízesítő

Elkészítés:
  1. Dinszteld meg a hagymát az étolajon. 
  2. Helyezd a feldarabolt zöldségeket a hagymás zsiradékra, majd pirítsd kavargatva pár percig.
  3. Öntsd fel kevés vízzel a zöldségeket. Sózd, borsozd meg, add hozzá a fokhagymát. Fedő alatt párold puhára a hozzávalókat.
  4. Engedj a levesalaphoz annyi vizet (vagy csontlevet), hogy az összes folyadék kb. 1 liter legyen.
  5. A felfőtt levest ízesítsd a leveskockákkal és további fűszerekkel. Hagyd még főni kb. 5 percig.
  6. Tálald forrón. Jó étvágyat!

Összár: kb. 250 - 350 Ft.