2011. december 7., szerda

Káposztasaláta (egyszerű, hagyományos változat)

Jellemzők: hagyományos savanyúság / zöldségsaláta húsételek mellé. A maradék 1 hétig eláll a hűtőszekrényben befőttes üvegbe zárva. 
Elkészítési idő: 20 perc + 2 óra érlelés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****



Hozzávalók:
  • 1 fej fehér- vagy vöröskáposzta megtisztítva, vékonyra gyalulva
  • víz
  • kristálycukor
  • ecet
  • őrölt köménymag (kb. egy púpozott teáskanálnyi 0,5 kg gyalult káposztánként számolva)
  • pirospaprika (opcionális)
  • őrölt fekete bors (opcionális)

Elkészítés:
  1. A legyalult káposztát sózd be (0,5 kg káposztánként kell kb. egy csapott evőkanálnyi só), jól keverd össze, s hagyd állni legalább 60-90 percen át.
  2. Öntsd fel kevés vízzel, s ízlés szerint ízesítsd őrölt köménnyel, cukorral és ecettel. Az ízesített káposztát hagyd érni még további 20-30 percig.

Tippek, javaslatok:
  • Hamarabb "összeérik", s könnyebben emészthető lesz a káposzta, ha besózás után (nem sok) felforralt vizet öntesz rá. Így vitamintartalmából valamennyit veszít.
  • Sok helyen a káposztasalátát erősen ízesített, tömény, de kevés lével engedik föl, s a zöldség tetejét a savanyúságos tálkákba szedés után pirospaprikával vagy őrölt fekete borssal hintik meg.
  • Ízesebb lesz a saláta, ha a besózás előtt egy apró fej, finom kockákra metélt vöröshagymát keversz a zöldségszecskákhoz.
  • Még finomabbá varázsolhatod, ha a fogyasztás előtt 1-2 nappal készíted el. Így van ideje az ízeknek összeérni.

Összár: a káposzta méretétől függően 100 - 200 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: köménymagos káposztasaláta