Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 nagy gerezd fokhagyma (kb. 1 fejnyi) összezúzva
- 3 evőkanál búzafinomliszt
- 2 evőkanál étolaj
- só
- őrölt fekete bors
- kakukkfű (friss vagy szárított)
- 2 dl zsírszegény főzőtejszín (vagy egy pohár tejföl)
- kruton (pirítóskockák)
Elkészítés:
- Az összezúzott fokhagymát kissé pirítsd meg az étolajon, majd engedd fel kevés vízzel, s fedő alatt párold 2-3 percig.
- Készíts a tejszínből és a lisztből habarást. Öntsd fel a levest 6-7 dl vízzel és a habarással. Ízesítsd sóval, borssal, kakukkfűvel, s alacsony tűznél, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a levet.
- Tálald forrón, krutonnal, s esetleg metélőhagyma-darabokkal megszórva. Jó étvágyat!
Összár: kb. 400 - 500 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: tejszínes - kakukkfüves fokhagymakrémleves