2011. december 7., szerda

Fokhagymakrémleves

Jellemzők: ízes téli krémleves nem csak fokhagyma-fanatikusoknak. 
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 20 nagy gerezd fokhagyma (kb. 1 fejnyi) összezúzva
  • 3 evőkanál búzafinomliszt
  • 2 evőkanál étolaj
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű (friss vagy szárított)
  • 2 dl zsírszegény főzőtejszín (vagy egy pohár tejföl)
  • kruton (pirítóskockák)

Elkészítés:
  1. Az összezúzott fokhagymát kissé pirítsd meg az étolajon, majd engedd fel kevés vízzel, s fedő alatt párold 2-3 percig.
  2. Készíts a tejszínből és a lisztből habarást. Öntsd fel a levest 6-7 dl vízzel és a habarással. Ízesítsd sóval, borssal, kakukkfűvel, s alacsony tűznél, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a levet. 
  3. Tálald forrón, krutonnal, s esetleg metélőhagyma-darabokkal megszórva. Jó étvágyat!

Összár: kb. 400 - 500 Ft (2011) 
Egyéb elnevezések: tejszínes - kakukkfüves fokhagymakrémleves