2011. december 19., hétfő

8 finom bejgli töltelék receptje

Jellemzők: finom töltelékek a karácsonyi bejglikbe.
Elkészítési idő: 15-30 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: *** / **** /  *****



Kiadós gesztenyekrém két bejglirúdba, gesztenyés bejgli töltelék:
Hozzávalók: 1 gesztenyemassza felolvasztva és lereszelve, (25 dkg), 3 nagy alma lereszelve, 3-4 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 evőkanál sütőrum vagy pár csepp rumaroma, édesmorzsa.
Elkészítés: A lereszelt almát párold meg egy kisebb lábasban. Ha kihűlt, add hozzá a lereszelt gesztenyemasszát, ízesítsd rummal, fahéjjal és ízlés szerint cukorral. Adj hozzá annyi édesmorzsát (kekszport, porított babapiskótát stb.), hogy sűrű, de kenhető legyen az állaga. Ezzel töltsd meg a két rudat. 
Összár: kb. 400-500 Ft (2011)

Mogyorókrémes bejgli, nutellás bejglitöltelék 2 rúdhoz:
Hozzávalók: 1 üveg/műanyag doboz barna mogyorókrém, 10 dkg darált dió vagy aprított pörkölt mogyoró, édesmorzsa (kekszpor, porított piskóta).
Elkészítés: tedd pár pillanatra a mogyorókrémet a mikrohullámú sütőbe (vagy néhány percre a radiátorra), hogy kicsit felolvadjon, keverd el a dióval és annyi édesmorzsával, hogy sűrű, de kenhető masszát kapj. Már tölthető is vele a két tésztalap.
Összár: kb. 600-700 Ft (2011)

Túrós bejglitöltelék 2 rúdhoz:
Hozzávalók: 25 dkg jól áttört tehéntúró, 4 evőkanál porcukor, 4 tojássárgája, 1 nagy alma lereszelve, 5 dkg mazsola, búzadara, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: az almát párold meg egy kislábasban, keverj hozzá két evőkanál grízt is. Ha kihűlt, add hozzá a tojássárgáját, az áttört túrót, a cukrokat, a mazsolát és a citromhéjat. Jól keverd össze.
Összár: kb. 500-550 Ft (2011)

Almás bejglitöltelék (talán a legolcsóbb), 2 rúdhoz:
Hozzávalók: 6 alma lereszelve, búzadara, 1 csipet só, cukor, fahéj, 2 dkg vaj.
Elkészítés: A reszelt almát párold meg kevés vajon. Adj hozzá 3 evőkanál búzadarát is. Lassú lángon főzd addig, amíg a felesleges nedvesség el nem párolog, s az alma krémes állagot nem nyer. Ízesítsd cukorral, fahéjjal ízlés szerint, adj hozzá egy icipici sót is. Jól hűtsd ki a bejglilapok megtöltése előtt.
Összár: kb. 250 Ft (2011)

Kiadós mákos bejglitöltelék 2 rúdhoz:
Hozzávalók: 25 dkg darált mák, 2 alma lereszelve, 10 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 0,5 citrom reszelt héja, 2 evőkanál búzadara, 1,5 dl tej.
Elkészítés: a lereszelt almát keverd el a többi hozzávalóval, majd a lassú tűzön vagy a mikrohullámú sütőben főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Mindenképpen hűtsd ki felhasználás előtt!
Összár: kb. 550-600 Ft (2011)

Kiadós diós bejglitöltelék 2 rúdhoz:
Hozzávalók: 30 dkg darált dió, 2 alma lereszelve, 10 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg porcukor, 0,5 citrom reszelt héja, 2 evőkanál búzadara, 1,5 dl tej.
Elkészítés: ugyanúgy készül, mint a mákos bejglitöltelék, csak nem kell hozzá lekvárt keverni. Ezt is kihűtve használd fel!
Összár: kb. 550-600 Ft (2011)

Szilvás bejglitöltelék 2 rúdhoz:
Hozzávalók: kb. 40 dkg nagyon sűrű szilvalekvár, 2 alma lereszelve, cukor, fahéj, 0,5 citrom reszelt héja. 
Elkészítés: a reszelt almát párold meg, majd főzd fel a szilvalekvárral. Ízesítsd a citromhéjjal, valamint ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal és cukorral. Hűtsd ki a bejglitöltés előtt.
Összár: házi szilvalekvár híján kb. 600-650 Ft (2011)

Kókuszos bejglitöltelék 2 rúdhoz (kókuszkrém bejglibe, kókuszos bejgli):
Hozzávalók: 5 dkg tejpor (nem növényi kávékrémpor!), 20 dkg kókuszreszelék, 2 tasak vaníliás cukor, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 evőkanál búzafinomliszt, 1 pici csipet só, cukor ízlés szerint.
Elkészítés: A tejet melegítsd fel mikrohullámú sütőben (felforralni nem kell), majd oldd fel benne a tejport. Keverd hozzá a kókuszreszeléket, a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. Ízesítsd cukorral. Forrald fel ismét, keverd hozzá a vajdarabot, majd hűtsd ki, s töltsd meg vele a nyers tésztalapokat.
Összár: 500-600 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: beigli töltelékek egyszerűen, különleges bejglitöltelékek