Elkészítési idő: haltisztítás + 90 perc sóban pácolás + 50 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 1 db 1,5 kg-os tisztított ponty egészben hagyva, fejével együtt
- 15 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva, beszabdalva
- só
- búzafinomliszt
- 1-2 evőkanál sertészsír vagy étolaj
- őrölt fekete bors
- őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- A ponty testének mindkét oldalát irdald be kb. 1,5 cm-es sávokat hagyva. Dörzsöld be a hal teljes felületét és hasüregét sóval, a vágásokba helyezz egy-egy vékony nyers szalonnaszeletet. Tedd a hűtőszekrénybe 90-120 percre a húst.
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Keverj el lisztet borssal és pirospaprikával egy tálban. Forgasd meg benne a halat.
- Helyezd a pontyot egy zsiradékkal kikent sütőtálba vagy tepsibe. Takard le fedővel vagy alufóliával a halat, majd told 25 percre az előmelegített sütőbe.
- Állítsd a sütőt 220 Celsius fokosra. Süsd a pontyot fedő / alufólia nélkül 10 percig az egyik oldalán, majd fordítsd meg, s süsd ugyancsak 10 percig a másik oldalán.
- Jó étvágyat!
Összár: a hal méretétől és szezontól függően 1100 - 1600 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: szalonnával tűzdelt hal, szalonnás hal, szalonnával tűzdelt ponty.