2011. december 26., hétfő

Sonkával töltött tojás

Jellemzők: fenséges tojásétel, a hidegtálak része lehet. 
Elkészítési idő: 30 perc + min. 2 óra hűtés 
Nehézségi fok: közepesen bonyolult 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 8 db keményre főzött tojás
  • kb. 10-15 dkg füstölt főtt tarja ledarálva (maradék főtt füstölt hús is lehet)
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g)
  • 1 apró fej hagyma fele lereszelve vagy nagyon apró kockákra vágva
  • 1 teáskanál mustár
  • őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál zselatin (por formájú)
  • kevés zöldpetrezselyem vagy metélőhagyma apróra vágva (opcionális)

Elkészítés:
  1. A keményre főtt, lehéjazott tojásokat vágd hosszában félbe, majd kanalazd ki a tojássárgájákat.
  2. A zselatint főzd oldódásig 0,5 dl vízben. (Használd a mikrosütőt.) Ha valamelyest meghűlt, keverd hozzá a szétnyomott tojássárgáját és a tejfölt. Ízesítsd a hagymával, a mustárral, a majonézzel, sóval, borssal.
  3. A krémet töltsd a tojásfelekbe. A töltött tojásokat letakarva helyezd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a töltelék szilárd állagot nyerjen, valamint, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Igazán gusztusos, ha kevés zöldfűszerrel megszórod tálalás előtt. Jó étvágyat!

Összár: 650 - 750 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sonkás töltött tojás, sonkakrémmel töltött tojás