Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
- 25 dkg (barna) lencse egy nappal a felhasználás előtt átválogatva és hideg vízbe áztatva
- 30 dkg füstölt színhús (sonkadarab, füstölt tarja stb.) apró kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 nagy sárgarépa felkarikázva
- 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
- só
- őrölt fekete bors
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál mustár
- 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál étolaj
- ételízesítő
Elkészítés:
- A felforrósított zsiradékon pirítsd meg a hagymát. Ha megpirult, szórd rá a lisztet.
- Add hozzá a lencsét és a húskockákat. Engedd fel bőven vízzel. Ízesítsd a levet babérlevéllel és borssal.
- Lassú tűzön főzd a hozzávalókat puhára. Az elfőtt vizet pótold. Ha a lencse félpuha, szórd hozzá a gyökérzöldségkarikákat.
- Végül ízesítsd sóval, ételízesítővel, mustárral, s ha kell, még borssal.
- Tálalás előtt távolítsd el a babérleveleket. Tálald forrón, tejföllel meglocsolva. (A lencseleves összeforralható a tejföllel is!) Jó étvágyat!
Összár: 800-950 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sonkás lencseleves recept, lencseleves zöldségekkel és füstölt hússal, szilveszteri lencseleves, tejfölös lencseleves recept