2011. december 27., kedd

Füstölt húsos lencseleves szilveszterre

Jellemzők: duplán szerencsét hozó gazdag leves: a lencse vastag pénztárcát ígér, a sertés pedig a házba "túrja" a szerencsét.
Elkészítési idő: 90 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 25 dkg (barna) lencse egy nappal a felhasználás előtt átválogatva és hideg vízbe áztatva
  • 30 dkg füstölt színhús (sonkadarab, füstölt tarja stb.) apró kockákra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 nagy sárgarépa felkarikázva
  • 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
  • őrölt fekete bors
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál étolaj
  • ételízesítő

Elkészítés:
  1. A felforrósított zsiradékon pirítsd meg a hagymát. Ha megpirult, szórd rá a lisztet.
  2. Add hozzá a lencsét és a húskockákat. Engedd fel bőven vízzel. Ízesítsd a levet babérlevéllel és borssal.
  3. Lassú tűzön főzd a hozzávalókat puhára. Az elfőtt vizet pótold. Ha a lencse félpuha, szórd hozzá a gyökérzöldségkarikákat.
  4. Végül ízesítsd sóval, ételízesítővel, mustárral, s ha kell, még borssal.
  5. Tálalás előtt távolítsd el a babérleveleket. Tálald forrón, tejföllel meglocsolva. (A lencseleves összeforralható a tejföllel is!) Jó étvágyat!

Összár: 800-950 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sonkás lencseleves recept, lencseleves zöldségekkel és füstölt hússal, szilveszteri lencseleves, tejfölös lencseleves recept