2011. december 1., csütörtök

Rakott káposzta paradicsomosan

Jellemzők: zöldséges, kolbászos egytálétel hússpórolós napokra.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók:
  • 80 dkg fejes káposzta vékonyra szeletelve
  • 20 dkg árpagyöngy (gersli), esetleg rizs
  • 1 nagy üveges, sűrű paradicsompüré (360 g) 3 dl vízben felhígítva
  • 10 dkg füstölt szalonna felcsíkozva
  • 1 szál kapor (vagy kb. 2 teáskanálnyi szárított) 
  • 1 szál lecsókolbász (25 dkg) felkarikázva 
  • 1 evőkanál cukor
  • ételízesítő
  • 0,5 teáskanál őrölt pirospaprika
  • zsiradékkal vékonyan kikent sütőtál vagy tepsi

Elkészítés:
  1. Főzd meg a gerslit kevés enyhén sós vízben, majd szűrd le.
  2. Pirítsd meg a füstölt szalonnát, majd kiolvadt forró zsírjában forgasd át a pirospaprikával meghintett káposztát. Ízesítsd kaporral, sóval, ételízesítővel és cukorral, öntsd alá a hígított paradicsomsűrítményt, s kis lángon, fedő alatt párold puhára.
  3. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  4. Zsiradékkal kenj ki egy sütőtálat. Rétegezz rá egy sor gerslit, egy sor kolbászkarikát, öntsd rá a paradicsomos - káposztás egyveleg felét, majd ismételd meg a műveletsort.
  5. Helyezd a tálat a forró tepsibe. Süsd letakaratlanul 10-15 percen át.
  6. Tálald melegen. Jó étvágyat!

Összár: 750 - 900 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: paradicsomos rakott káposzta, rakott paradicsomos káposzta.