Elkészítési idő: 30 perc tésztafőzéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 zacskó (500 g) szélesmetélt (esetleg spagetti), enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
- 25 dkg füstölt, jó húsos szalonna csíkokra vágva
- 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- só
- őrölt fekete bors
- 20 friss bazsalikomlevél vékony csíkokra vágva
- 10 dkg reszelt kemény sajt (trappista)
- 5 dkg pörkölt mandula (héj nélküli) durvára vágva (opcionális)
Elkészítés:
- Amíg fő a tészta, a szalonnacsíkok zsírját olvaszd ki egy edényben. A zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd a fokhagymát is.
- Ízesítsd a szalonnás-hagymás alapot a bazsalikomlevéllel, sóval és némi borssal és süsd még 1-2 percig.
- Forgasd át az alapban az alapban a leszűrt tésztát.
- Tálald néhány friss bazsalikomlevéllel díszítve, reszelt sajttal (és esetleg pörkölt mandulával) meghintve, forrón. Jó étvágyat!
Összár: mandula nélkül 600 - 700 Ft, mandulával 750 - 850 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: olasz bazsalikomos tésztasaláta, bazsalikomos - sajtos tészta, bazsalikomos - sajtos spagetti.