2011. december 1., csütörtök

Bazsalikomos - sajtos metélt olasz módra

Jellemzők: nagyon előnyös tésztaétel - gyors, egyszerű, olcsó, s ráadásul még finom is!

Elkészítési idő: 30 perc tésztafőzéssel együtt 
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 zacskó (500 g) szélesmetélt (esetleg spagetti), enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 25 dkg füstölt, jó húsos szalonna csíkokra vágva
  • 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • őrölt fekete bors
  • 20 friss bazsalikomlevél vékony csíkokra vágva
  • 10 dkg reszelt kemény sajt (trappista)
  • 5 dkg pörkölt mandula (héj nélküli) durvára vágva (opcionális)

Elkészítés:
  1. Amíg fő a tészta, a szalonnacsíkok zsírját olvaszd ki egy edényben. A zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd a fokhagymát is.
  2. Ízesítsd a szalonnás-hagymás alapot a bazsalikomlevéllel, sóval és némi borssal és süsd még 1-2 percig.
  3. Forgasd át az alapban az alapban a leszűrt tésztát.
  4. Tálald néhány friss bazsalikomlevéllel díszítve, reszelt sajttal (és esetleg pörkölt mandulával) meghintve, forrón. Jó étvágyat!

Összár: mandula nélkül 600 - 700 Ft, mandulával 750 - 850 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: olasz bazsalikomos tésztasaláta, bazsalikomos - sajtos tészta, bazsalikomos - sajtos spagetti.