2011. december 2., péntek

Hagyományos diós kevert süti (egyszerű)

Jellemzők: gyorsan megalkotható, ízletes, kevert tésztájú sütemény.
Elkészítési idő: 20 perc + 30-35 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók:
  • 3 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje kemény habbá verve egy külön tálban
  • 2 evőkanál sertészsír vagy libazsír (sertészsír esetén ne a préselt, hanem a sütött változatot használd, ez ad kellemes ízt a süteménynek)
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg búzafinomliszt átszitálva
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 dl főzőtejszín (vagy ugyanennyi tej, előbbivel finomabb)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj a sütitésztába (opcionális)
  • porcukor a szóráshoz (opcionális)
  • egy zsiradékkal kikent, liszttel behintett VAGY sütőpapírral kibélelt, közepes nagyságú, mély tepsi

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Kavard habosra a tojássárgákat a cukorral és a zsírral.
  3. Kanalanként keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a főzőtejszínt és a diót.
  4. A tésztakeverés végén elegyítsd az előbbiekhez a tojásfehérjehabot.
  5. Öntsd a keverőtál tartalmát a tepsibe.
  6. Told a tepsit az előmelegített sütőbe. Süsd a süteményt 30 percen át. A 30. percben végezz fogpiszkálópróbát. Ha még nyers a tészta közepe, süsd további 5 percig.
  7. Ha a sütemény kihűlt, porcukrozd meg a tetejét és szeleteld fel. Mázzal bevonva különlegesebb. Jó étvágyat!

Összár: 500 - 700 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: hagyományos diós szelet, egyszerű diós süti, kavart diós sütemény.