Elkészítési idő: 20 perc + 30-35 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje kemény habbá verve egy külön tálban
- 2 evőkanál sertészsír vagy libazsír (sertészsír esetén ne a préselt, hanem a sütött változatot használd, ez ad kellemes ízt a süteménynek)
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg búzafinomliszt átszitálva
- 1 tasak sütőpor
- 2 dl főzőtejszín (vagy ugyanennyi tej, előbbivel finomabb)
- 1 teáskanál őrölt fahéj a sütitésztába (opcionális)
- porcukor a szóráshoz (opcionális)
- egy zsiradékkal kikent, liszttel behintett VAGY sütőpapírral kibélelt, közepes nagyságú, mély tepsi
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Kavard habosra a tojássárgákat a cukorral és a zsírral.
- Kanalanként keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a főzőtejszínt és a diót.
- A tésztakeverés végén elegyítsd az előbbiekhez a tojásfehérjehabot.
- Öntsd a keverőtál tartalmát a tepsibe.
- Told a tepsit az előmelegített sütőbe. Süsd a süteményt 30 percen át. A 30. percben végezz fogpiszkálópróbát. Ha még nyers a tészta közepe, süsd további 5 percig.
- Ha a sütemény kihűlt, porcukrozd meg a tetejét és szeleteld fel. Mázzal bevonva különlegesebb. Jó étvágyat!
Összár: 500 - 700 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: hagyományos diós szelet, egyszerű diós süti, kavart diós sütemény.