2011. december 21., szerda

Habcsók házilag

Jellemzők: hagyományos desszert a magyar karácsonyi asztalokon, akár a fára is aggatható. Érdemes kipróbálnod, ha a nagy sütés-főzés közepette sok felesleges tojásfehérje maradt a nyakadon. Hogy a megfelelő állagot elérje, készítsd el egy nappal a fogyasztás előtt, s tárold jól zárható (fém)dobozban.
Elkészítési idő: 20 perc + szárítás 
Nehézségi fok: közepesen nehéz
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók:
  • 5 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • pár csepp színes ételfesték (opcionális)
  • pár csepp céklalé (opcionális)
  • fahéj (opcionális)
  • kevés kakaópor (opcionális)
  • ételaromák (opcionális)
  • habzsák, csillag alakú cső a habzsákra, sütőpapír

Elkészítés:
  1. Verd a tojásfehérjét kemény habbá.
  2. Apránként adagold hozzá a cukrot és a citromlevet. Ízesítsd és színesítsd kedved szerint.
  3. Töltsd a kemény habot zsákba.
  4. Melegítsd elő a sütőt 120-130 Celsius fokosra.
  5. A zsákból nyomj kör alakokat egy sütőpapírral kibélelt lemeztepsire. Ha nincs nyomózsák és csillag alakú cső otthon, és nem feltétlenül szeretnél kör alakú habcsókokat, kiskanállal is formázhatsz a sütőpapírra lapos korongokat.
  6. Szárítsd meg a habcsókokat az előmelegített sütőben. Ha enyhén sárgásbarna színt kap a habcsók, elkészült.
  7. Tedd sütőpapírostul együtt a habcsókokat egy sütőrácsra, hogy kihűljenek. Jó étvágyat a házi finomsághoz!

Összár: 200-300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: habcsók sütése