2011. december 12., hétfő

Almatócsni recept

Jellemzők: finom desszert vagy édes főétel. Lekvárral vagy gyümölcsszörppel leöntve még ízletesebb. Egészséges, zsírszegény és gazdaságos. Illik gyümölcssalátákhoz is feltétnek.
Elkészítési idő: 20-25 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 4 közepes alma héjjal vagy héj nélkül, magház nélkül nagy lyukú reszelőn lereszelve (kb. 60 dkg)
  • búzafinomliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg (opcionális)
  • 1 maroknyi mazsola apró darabokra vágva (opcionális)
  • 1 pici csipet só
  • 3-4 tojás
  • a sütéshez étolaj

Elkészítés:
  1. A lereszelt almát keverd össze a többi hozzávalóval, s annyi liszttel, hogy laza, könnyű masszát kapj. 
  2. A burgonyából készült tócsnihoz hasonló módon formázd meg és süsd ki felforrósított étolajban a darabokat. Legyen mindkét oldala piros. (Az olaj legyen jó meleg, mert különben a tésztadarabok kellemetlenül tocsogósak lehetnek.)
  3. Hidegen és melegen egyaránt finom! Jó étvágyat!

Összár: extrák nélkül 250 - 350 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: mazsolás tócsni, almás - mazsolás tócsni, almalapcsánka, almás lepcsánka, almamackó, almamacok, almalapotya, almás lapotyka, almaröszti.