2011. november 17., csütörtök

Májfelfújt

Jellemzők: könnyed feltét párolt zöldségekre vagy burgonyapürére. Fehérjetartalma magas, és nem kerül sokba.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy nagy adaghoz:
  • 40 dkg sertésmáj vagy marhamáj megtisztítva
  • 1 csomó friss petrezselyemzöld apróra metélve (vagy egy teáskanálnyi szárított)
  • 5 db tojássárgája
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db zsemle vagy másfél szelet szikkadt kenyér megáztatva és kinyomkodva
  • 5 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • zsiradékkal vastagon kikent, kevés zsemlemorzsával megszórt tűzálló tál a sütéshez

Elkészítés:
  1. Vágd a májakat néhány nagyobb darabba, és nem sós vízben főzd meg azokat. Felforrástól számítva kb. 12-15 perc múlva már puhák lesznek.
  2. A főtt májdarabokat és a hagymát darált le vagy turmixold össze.
  3. A tojások sárgáját keverd habosra 3 dkg vajjal, majd a megáztatott pékárúval. Keverd el előbb a májas-hagymás egyveleggel és a petrezselyemaprólékkal, majd a tojásfehérjehabbal. Fűszerezd, majd add hozzá a szódabikarbónát. Óvatosan kavard össze a hozzávalókat.
  4. A tál tartalmát öntsd egy kikent, morzsával megszórt, kisebb tűzállótálba. 
  5. Told előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe és süsd kb. 15 percig.
  6. Jó étvágyat!