Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 6 - 8 adaghoz:
- 1 kisebb csülök (kb. 1 kg) vagy 2 kisebb mellső csülök megtisztítva, kicsontozva, húsa - bőre kockákra vágva
- 50 dkg mirelit zöldbab (vagy vajbab)
- 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 zöldpaprika kicsumázva, nagyobb darabokra vágva
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 2 evőkanál zsír vagy étolaj
- só
- ételízesítő
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 tojásból, 10 dkg lisztből és egy csipetnyi sóból készített csipetke
Elkészítés:
- Egy levesesfazék aljára tett zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd szórd meg pirospaprikával.
- Add hozzá a csülökhúst, a paradicsompürét és a paprikát. Öntsd fel 1 liter vízzel, s kis lángon, fedővel letakarva párold félpuhára.
- Tedd a húshoz a zöldbabot. Ízesítsd ételízesítővel, sóval, borssal, fokhagymával. Hígítsd a levet további 6 - 7 dl vízzel. Főzd a hús puhulásáig.
- A főzés előtt 10 perccel szórd a fazékba a csipetkét.
- Tálald forrón, tejföllel megöntözve. Jó étvágyat!
Összár: 1100 - 1300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: csülkös - csipetkés zöldbableves, zöldbableves csülökkel és csipetkével