2011. december 9., péntek

Csontleves egyszerűen

Jellemzők: a magyar konyha egyik hagyományos levese. A maradék csontlevest szűrd át, s töltsd befőttesüvegekbe: később krémlevesek, mártások alapja, ragu- és rizsételek felöntőleve lehet. Az el nem fogyasztott mennyiség 7-8 napig áll el a hűtőszekrényben. 
Elkészítési idő: 120-180 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **** / *****


Hozzávalók kb. 8 adaghoz (egy négytagú családnál ez "kétnapos" leves):
  • 1 kg sertés ritkacsont megtisztítva
  • 50 dkg sertés húsoscsont, pl. karajcsont (opcionális)
  • 2,5 liter víz
  • 4 nagy sárgarépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 3-4 nagyobb petrezselyemgyökér megtisztítva, félbevágva
  • 1 közepes burgonya
  • 1 darabka karalábé
  • 1 darabka kelkáposzta
  • 1 közepes fej hagyma (egészben)
  • 1 kis darab zelllergumó
  • 1 gerezd fokhagyma (egészben)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szelet zöldpaprika
  • szemes feketebors
  • ételízesítő, húsleveskocka (csak ha ízetlen a leves)
  • 1 zellerlevél
  • 1 levél lestyán (opcionális)
  • 1-2 darab gomba (opcionális)
  • 1 nagy maroknyi zöldborsó (opcionális)
  • 3-4 egész zsenge zöldbab (opcionális)
  • cérnametélt enyhén sós vízben kifőzve

Elkészítés:
  1. Az alaposan megmosott csontokat öntsd fel 2,5-3 liter vízzel, s letakaratlanul tedd oda főni alacsony hőfokozaton.
  2. A felforrás után képződött habot szedd le egy szűrőkanállal. Főzd még kb. 45 percet.
  3. Add a leveshez a gyökérféléket, a hagymát, a fokhagymát és a zöldpaprikát. A lének gyöngyöznie kell, s nem főnie. Ízesítsd a levest sóval és kb. 8-10 darab szemes borssal.
  4. Amikor a hús már majdnem leválik a csontokról, helyezd a fazékba a petrezselyemzöldet, a zellerzöldet, a lestyánt, a kelkáposztát és a félbe vágott burgonyát. Főzd további 30-40 percig. (Ha nem elég zamatos a leves, ízesítsd ételízesítővel vagy egy húsleveskockával.)
  5. Tálald a levest forrón, a tányérokba szűrve. Egy-egy külön tálban legyen kínálva a csont, a leveszöldség és a kifőtt levestészta. Jó étvágyat!

Tipp:
  • A másnapos csontleves tojáslevessé "avanzsálódik" és friss ízt nyer, ha minden tányérba beleütsz egy-egy tojást, beleszórsz egy kevés friss, apróra metélt petrezselymet, s ezekre mered a jól felforrósított levet.

Összár: szezontól és a felhasznált csont fajtájától, mennyiségétől függően kb. 500 - 1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: tojásleves csontlé alapból, csontlé