2011. december 17., szombat

Amerikai csokis keksz recept

Jellemzők: puha vajas keksz, az amerikai gyerekek ezzel hálálják meg az ajándékot hozó Mikulás szolgálatait. Eredetileg vajból készül, a tejterméktől finom ízt és különleges állagot nyer. Sütőmargarinnal is elkészítheted, de az apró korongok nem lesznek kifejezetten omlósak a növényi zsiradéktól.
Elkészítési idő: 35 perc 
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: margarinból **** / vajból **


Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj vagy ugyanennyi sütőmargarin
  • 35 dkg búzafinomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 1 csipetnyi só
  • 1 evőkanál langyos víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé apró darabokra törve
  • egy lemeztepsi sütőpapírral kibélelve

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 140-150 Celsius fokosra.
  2. A cukrot kavard el a vajjal, a vaníliával, a tojásokkal, majd evőkanalanként adagolva vegyítsd el benne a liszttel elkevert sót, sütőport és szódabikarbónát. Keverd az egész masszát simára a vízzel, végül szórd a tésztába a csokidarabocskákat is.
  3. A kemény tésztából formázz egy evőkanál segítségével kerek kekszeket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. 
  4. Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe kb. 15 percre. A sütemény akkor készült el, ha sárgásbarna színt kap.
  5. Melegen, egy pohár tejjel fogyasztva remek reggeli is lehet. A maradék csokis keksz fémdobozba zárva, hűvös helyen tárolva kb. 3 hétig eláll.

Összár: margarinból 500-550 Ft, vajból 700-800 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: csokis cookies, csokoládés keksz amerikai módra, csokis korongok, vajas csokis kekszek, karácsonyi keksz elkészítése