Elkészítési idő: 200 perc kelesztéssel és sütéssel
Nehézségi fok: bonyolult
Olcsósági faktor:
A bejglitészta hozzávalói (4 rúdhoz):
- 60 dkg búzafinomliszt
- 22 + 3 dkg sütőmargarin
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje felverve (a rudak megkenéséhez)
Elkészítés:
- Langyosíts fel 1 dl tejet és oldj fel benne 1 evőkanál cukrot, valamint az élesztőt. Várj a felhasználásával pár percet.
- A lisztet keverd össze egy kelesztőtálban a többi cukorral, a tejjel, 2 tojássárgájával, 22 dkg margarinnal és egy csipet sóval.
- Adagold hozzá a feloldott élesztőt. Gyúrj a hozzávalókból masszát. Keleszd letakarva 40 percen át.
- Gyúrd át még egyszer a 40 perc leteltével, s hagyd kelni újból 30 percig.
- A tésztából nyújts kb. 1 cm vastagságú lapokat (négy darabot). Töltsd meg langyos vagy hideg töltelékkel ízlés szerint ezeket. (Ne használj túl sok vagy túl meleg tölteléket, mert a bejgli kireped a sütés alatt.) Csavard fel a bejgliket óvatosan. Pihentesd letakarva újabb 30 percen át.
- Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
- Kend meg a rudakat a felvert tojásfehérjével, majd szurkáld meg a tésztát egy villával.
- Végül told a sütőbe a süteményt és süsd aranybarnára. Kb. 50-60 perc alatt készül el.
- Szeleteld langyosan vagy hidegen. Jó étvágyat!
Összár: töltelék nélkül kb. 450 - 600 Ft (2011)