2011. december 19., hétfő

Bejgli tészta egyszerűen - Így készül a hagyományos beigli

Jellemzők: a hagyományos bejgli tésztája - így lesz sokáig friss és gusztusos állagú.
Elkészítési idő: 200 perc kelesztéssel és sütéssel
Nehézségi fok: bonyolult
Olcsósági faktor: 


A bejglitészta hozzávalói (4 rúdhoz):
  • 60 dkg búzafinomliszt
  • 22 + 3 dkg sütőmargarin
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje felverve (a rudak megkenéséhez)

Elkészítés:
  1. Langyosíts fel 1 dl tejet és oldj fel benne 1 evőkanál cukrot, valamint az élesztőt. Várj a felhasználásával pár percet.
  2. A lisztet keverd össze egy kelesztőtálban a többi cukorral, a tejjel, 2 tojássárgájával, 22 dkg margarinnal és egy csipet sóval.
  3. Adagold hozzá a feloldott élesztőt. Gyúrj a hozzávalókból masszát. Keleszd letakarva 40 percen át.
  4. Gyúrd át még egyszer a 40 perc leteltével, s hagyd kelni újból 30 percig.
  5. A tésztából nyújts kb. 1 cm vastagságú lapokat (négy darabot). Töltsd meg langyos vagy hideg töltelékkel ízlés szerint ezeket. (Ne használj túl sok vagy túl meleg tölteléket, mert a bejgli kireped a sütés alatt.) Csavard fel a bejgliket óvatosan. Pihentesd letakarva újabb 30 percen át.
  6. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra. 
  7. Kend meg a rudakat a felvert tojásfehérjével, majd szurkáld meg a tésztát egy villával.
  8. Végül told a sütőbe a süteményt és süsd aranybarnára. Kb. 50-60 perc alatt készül el.
  9. Szeleteld langyosan vagy hidegen. Jó étvágyat!

Összár: töltelék nélkül kb. 450 - 600 Ft (2011)