2011. december 11., vasárnap

Amerikai palacsinta (habos és könnyű)

Jellemzők: könnyed, habos, levegős és vaskos palacsinta, ám az általunk megszokottól töményebb és laktatóbb. Az Egyesült Államokban juharsziruppal és/vagy olvasztott vajjal megkenve fogyasztják, de savanykásabb lekvárral, friss gyümölccsel, öntetekkel, tejszínhabbal ízesítve is nagyon finom. Reggelire az igazi, ám szintén megteszi édes főételnek vagy desszertnek is.
Elkészítési idő: 20 perc bekeverés + 15 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz (4 adaghoz):
  • 25 dkg búzafinomliszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl tej
  • 9 dkg vaj felolvasztva (nem helyettesítendő sütőmargarinnal)
  • a tálaláshoz: lekvár, tejszínhab, juharszirup, vaj, csokiöntet, karamellaöntet, friss gyümölcs
  • 1 dkg vajjal kikent kisebb, tapadásmentes serpenyő (vagy ha van, akkor két serpenyő)

Elkészítés:
  1. A lisztet szitáld egy keverőtálba, s keverd el a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
  2. Egy másik tálban a tejet elegyítsd a folyékony (de nem forró) vajjal és a tojásokkal.
  3. Keverd simára a nedves és a száraz hozzávalókat.
  4. Hevíts fel 1 dekányi vajat egy serpenyőben, s - a szokásos módon - merj egy szedőkanálnyit az edénybe. Vaskos lesz, és nagy buborékok képződnek rajta, de ezek miatt ne aggódj. A további palacsinták sütése előtt már nem kell kivajazni a serpenyőt. A tészták mindkét oldalát aranybarnára kell sütni.
  5. Amennyiben van két egyforma méretű serpenyőd, süss egyszerre két tésztakarikát. Az amerikai palacsinta csak forrón az igazi. Ha kihűl, kellemes állagát elveszti. A kisült korongokat lehetőleg tartsd meleg helyen tálalásukig.
  6. Tálald a fentebb leírtak szerint. Felgöngyölni, négyrét hajtani nem kell. Jó étvágyat!

Összár: ízesítőanyagok nélkül 450 - 500 Ft (2011) 
Egyéb elnevezések: vastag palacsinta recept, könnyű palacsinta recept, tejes - vajas palacsinta recept