2011. november 5., szombat

Zöldbableves magyarosan (tejfölös, lecsós változat)

Jellemzők: zöldséges, levesek, alapreceptek, magyaros 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók: 
  • 50 dkg zöldbab vagy sárga vajbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 1 teáskanál őrölt édesnemes paprika
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 húsleveskocka
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 dl tejföl (fél pohár)
  • 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
  1. A hagymát tisztítsd meg és kockázd fel. A zöldpaprikát csumázd ki és vágd karikákra, a paradicsomot pedig foszd meg a héjától és vágd apró darabokra.
  2. Csíkozd fel a szalonnát és pirítsd meg zsírjában. Dobd rá a hagymát, s párold üvegesre. Szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a zöldségeket. 
  3. Öntsd fel 2 dl vízzel és párold puhára a hozzávalókat.
  4. Ha a zöldség megpuhult, önts rá 1 liter vizet. Amikor az lobogni kezd, morzsold el benne a húsleveskockákat.
  5. Készíts a tejfölből és a lisztből habarást, hígítsd egy kevés levessel, majd sűrítsd be vele az ételt.
  6. Végül ízlésed szerint ízesítsd sóval és borssal.
  7. Jó étvágyat!