2011. november 5., szombat

Spenótlabdák / spenótgolyók (köret) sajtmártással

Jellemzők: zöldséges, változatos, egészséges, köret, húsmentes főétel. Sajtmártással önálló ételként adható, de szaftos húsos ételek mellé is kiváló köret. 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: közepesen bonyolult, haladóknak
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 csomag mirelit spenót
  • 3 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt feketebors
  • olaj a sütéshez
Elkészítés: 
  1. A felengedett spenót levét nyomkodd ki.
  2. Keverj el benne 3 evőkanál zsemlemorzsát.
  3. Add hozzá a tojások sárgáját, ízesítsd összenyomott fokhagymával, sóval és borssal.
  4. Verd fel a tojások fehérjét, majd óvatosan elegyítsd a spenótos masszával.
  5. Ha túl lágy masszát kaptál, keverj el benne még 1-2 evőkanálnyi prézlit.
  6. Formázz belőle apró, 2,5-3 centis, picit lapos gombócokat.
  7. Süsd ki azokat bő, forró olajban enyhén pirosra.
  8. A kisült golyóbisokat helyezd konyhai törlőkendőre, hogy az felszívja a felesleges zsiradékot.
  9. Tálald melegen, sajt- vagy paradicsommártással főételként is funkcionál.
  10. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: parajgolyók, parajgombócok, parajlabda, spenótgombóc.