2011. november 17., csütörtök

Yule Log - Habkönnyű karácsonyi fatörzstorta kakaós tejszínnel

Jellemzők: A Yule Log az angolszász kultúrában nagy alkalmakkor, de főleg karácsonykor fogyasztott könnyed sütemény, a fatörzstorta rokona. Ehhez a verzióhoz nem kell lisztet használnod. Tölteléke csokoládés-tejszínkrémes. Nem negédes. 
Elkészítési idő: 120 perc krémhűtéssel együtt
Nehézségi fok: bonyolult, haladóknak
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók egy rúd tésztájához:
  • 5 dkg + 2 evőkanál cukor
  • 6 nagyobb vagy 7 közepes tojás sárgája
  • 6 nagyobb vagy 7 közepes tojás fehérje
  • 0,5 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg valódi, keserű étcsokoládé apró darabokra törve + egy nagyon pici darab vaj
  • 1 kiskanálnyi sütőpor
  • pici darab vaj vagy margarin
  • kevéske liszt
  • sütőpapír
A töltelékhez:
  • 250 ml zsíros tejszín vagy növényi alapú "tejszín" (Hulala) + egy kis tej
  • 0,5 tasak vaníliás cukor (csak tejszín esetén)
  • 3 evőkanál porcukor (csak tejszín esetén)
  • 2 csapott evőkanál nem cukrozott, magas zsírtartalmú kakaópor
  • 1 tasak habfixáló por (ha nem "műtejszínt" használsz)

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokosra.
  2. Vedd elő azt a tepsidet, amelyben vékony, nagyobb piskótalapot tudsz sütni. Béleld ezt ki sütőpapírral, s ezt kend meg kevés vajjal, majd hintsd be vékonyan liszttel.
  3. Olvaszd fel gőz fölött a csokoládédarabokat és dobd bele a vajat, majd hűtsd ki.
  4. Mixerrel verd fel a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd öntsd hozzá a már langyos, de még mindig folyékony állagú csokit. Alaposan keverd össze a csokit a tojással.
  5. Egy másik keverőtálban verd kemény habbá két evőkanál cukorral a tojásfehérjét. Add hozzá a sütőport is.
  6. Óvatosan vegyítsd a kétféle egyveleget. A végeredmény maradjon jó habos és levegős.
  7. Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Told előmelegített sütőbe. Kb. 15-16 perc alatt megsül.
  8. A kicsit meghűlt sütilap tetejét fedd le egy tiszta, enyhén nedves konyharuhával.
  9. Verd kemény habbá a tejszínt a kakaóporral, a cukorral, illetve a vaníliás cukorral, majd helyezd a tálat hűtőszekrénybe 1 órára. Ennyi idő alatt a kakaópor fel tud oldódni.
  10. A kihűlt tortalapról távolítsd el a sütőpapírt. Kend el rajta egyenletesen a hideg tejszínkrémet (két evőkanálnyi mennyiséget hagyj a torta tetejének kidíszítésére), majd óvatosan csavard fel a tésztát. A maradék habbal kend meg a süti oldalát. Porcukorral, csokireszelékkel, marcipángombákkal is díszíthető.