Elkészítési idő: 120 perc krémhűtéssel együtt
Nehézségi fok: bonyolult, haladóknak
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók egy rúd tésztájához:
- 5 dkg + 2 evőkanál cukor
- 6 nagyobb vagy 7 közepes tojás sárgája
- 6 nagyobb vagy 7 közepes tojás fehérje
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg valódi, keserű étcsokoládé apró darabokra törve + egy nagyon pici darab vaj
- 1 kiskanálnyi sütőpor
- pici darab vaj vagy margarin
- kevéske liszt
- sütőpapír
A töltelékhez:
- 250 ml zsíros tejszín vagy növényi alapú "tejszín" (Hulala) + egy kis tej
- 0,5 tasak vaníliás cukor (csak tejszín esetén)
- 3 evőkanál porcukor (csak tejszín esetén)
- 2 csapott evőkanál nem cukrozott, magas zsírtartalmú kakaópor
- 1 tasak habfixáló por (ha nem "műtejszínt" használsz)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokosra.
- Vedd elő azt a tepsidet, amelyben vékony, nagyobb piskótalapot tudsz sütni. Béleld ezt ki sütőpapírral, s ezt kend meg kevés vajjal, majd hintsd be vékonyan liszttel.
- Olvaszd fel gőz fölött a csokoládédarabokat és dobd bele a vajat, majd hűtsd ki.
- Mixerrel verd fel a tojássárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, majd öntsd hozzá a már langyos, de még mindig folyékony állagú csokit. Alaposan keverd össze a csokit a tojással.
- Egy másik keverőtálban verd kemény habbá két evőkanál cukorral a tojásfehérjét. Add hozzá a sütőport is.
- Óvatosan vegyítsd a kétféle egyveleget. A végeredmény maradjon jó habos és levegős.
- Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Told előmelegített sütőbe. Kb. 15-16 perc alatt megsül.
- A kicsit meghűlt sütilap tetejét fedd le egy tiszta, enyhén nedves konyharuhával.
- Verd kemény habbá a tejszínt a kakaóporral, a cukorral, illetve a vaníliás cukorral, majd helyezd a tálat hűtőszekrénybe 1 órára. Ennyi idő alatt a kakaópor fel tud oldódni.
- A kihűlt tortalapról távolítsd el a sütőpapírt. Kend el rajta egyenletesen a hideg tejszínkrémet (két evőkanálnyi mennyiséget hagyj a torta tetejének kidíszítésére), majd óvatosan csavard fel a tésztát. A maradék habbal kend meg a süti oldalát. Porcukorral, csokireszelékkel, marcipángombákkal is díszíthető.