Elkészítési idő: kb. 130 perc + pár óra tésztapihentetés
Nehézségi fok: bonyolult, haladóknak
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók a krémhez:
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 18 dkg liszt
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor
- 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor + 2 tasak normál vaníliás cukor (vagy négy normál / négy Bourbon, vagy 25 dkg cukor + 1 vaníliarúd bele)
- csipetnyi só
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg rétesliszt + további liszt a gyúrólap szórásához
- csipetnyi só
- 25 dkg puha vaj
- 2,5 dl víz
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A tésztához gyúrj össze előbb 20 dkg lisztet 20 dkg vajjal alaposan. Ha elkészült, tedd 1 órára a hűtőbe.
- Morzsold el a további 5 dkg vajat az 5 dkg liszttel, egy kis sóval és önts hozzá 1 dl vizet. Gyúrd közepesen kemény masszává. Ezt az adagot is pihentesd 1 órán át.
- Ha mindkét tésztarész "kipihente" magát, alaposan dolgozd egybe a kettőt.
- Kilisztezett deszkán nyújtsd 0,5 cm vastagra a masszát, háromszor hajtogasd össze még, és ugyanennyiszer nyújtsd is ki. Gyúrd egybe ötödszörre és hagyd 30 percet pihenni a hűtőben.
- Végre megvagy a gyúrási munkák nagyjával! Már csak két egyforma, tepsi nagyságú lapot kell a tésztából nyújtani! Ezek vastagsága legyen kb. 2-3 mm.
- Helyezd a tepsikbe a lapokat, és előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon süsd egyenként 20 percig őket.
- A krémhez: a tojássárgájákat keverd csomómentesre a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Alacsony lángon tartva, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre egy edényben.
- Ha kihűlt a krém, a tojásfehérjék keményre vert habját elegyítsd benne.
- A sűrű krémet oszlasd el egyenletesen a tepsiben lévő meleg tésztalapon.
- A maradék tésztalapot vágd egyforma méretű négyzetekre és rakd ki velük a vaníliakrém tetejét.
- Tedd a tepsit letakarva kb. 30 percre a hűtőszekrénybe.
- Ezután már csak vizes késsel kell a négyzetek illesztése mentén felvágnod a sütit, melyeknek a tetejét meghintetted porcukorral.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: krémes otthon, krémes saját kezűleg