2011. november 17., csütörtök

Mexikói esküvői sütigolyók

Jellemzők: egyszerűen elkészíthető diós ízű sütemény. A kapott golyókat tárold fémdobozban, így hetekig megőrzik minőségüket. A süti tésztája tojásmentes.
Elkészítési idő: 100 perc pihentetéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
  • 8 dkg dióbél
  • 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 4 tasak vaníliás cukor (vagy 4 dkg cukor + 1 vaníliarúd belseje)
  • 20 dkg + két evőkanálnyi liszt
  • csipetnyi só
  • továbbá sütőpapír
  • és 10 dkg porcukor a sütik megforgatásához.

Elkészítés:
  • Tedd a dióbelet egy serpenyőbe és 3-4 percig pirítsd át alacsony lángon tartva. Folyamatosan kevergesd, nehogy megégjen a dió.
  • Ha kihűlt a dió, tedd bele két evőkanál liszt társaságában egy robotgépbe és daráld finom porrá a sült diót. (A liszt azért kell bele, hogy a dió zsiradékát felvegye és ne ragadjon túlságosan.)
  • Elektromos vagy kézi habverővel kavard habosra a vajat és a vaníliás cukrot. 
  • Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokosra.
  • Gyúrd a vajhoz a lisztet és a sót, majd a diót. Alaposan dolgozd ki a tésztát.
  • Fedd le a keverőtálat és rakd azt egy órára a hűtőbe.
  • A tésztából formázz kb. 2,5 cm-es golyókat. 
  • Helyezd azokat egy sütőpapírral kibélelt lemeztepsibe.
  • Told a tepsit 12-13 percre a forró sütőbe. Akkor lesz jó a sütemény, ha a széle elkezd picit pirulni.
  • Végül szórd a porcukrot egy kicsi tálba és forgasd meg benne a kicsit meghűlt golyókat.
  • Jó étvágyat!