Elkészítési idő: 100 perc pihentetéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
- 8 dkg dióbél
- 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 4 tasak vaníliás cukor (vagy 4 dkg cukor + 1 vaníliarúd belseje)
- 20 dkg + két evőkanálnyi liszt
- csipetnyi só
- továbbá sütőpapír
- és 10 dkg porcukor a sütik megforgatásához.
Elkészítés:
- Tedd a dióbelet egy serpenyőbe és 3-4 percig pirítsd át alacsony lángon tartva. Folyamatosan kevergesd, nehogy megégjen a dió.
- Ha kihűlt a dió, tedd bele két evőkanál liszt társaságában egy robotgépbe és daráld finom porrá a sült diót. (A liszt azért kell bele, hogy a dió zsiradékát felvegye és ne ragadjon túlságosan.)
- Elektromos vagy kézi habverővel kavard habosra a vajat és a vaníliás cukrot.
- Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokosra.
- Gyúrd a vajhoz a lisztet és a sót, majd a diót. Alaposan dolgozd ki a tésztát.
- Fedd le a keverőtálat és rakd azt egy órára a hűtőbe.
- A tésztából formázz kb. 2,5 cm-es golyókat.
- Helyezd azokat egy sütőpapírral kibélelt lemeztepsibe.
- Told a tepsit 12-13 percre a forró sütőbe. Akkor lesz jó a sütemény, ha a széle elkezd picit pirulni.
- Végül szórd a porcukrot egy kicsi tálba és forgasd meg benne a kicsit meghűlt golyókat.
- Jó étvágyat!