2011. november 22., kedd

Vörösboros halpaprikás egyszerűen

Jellemzők: klasszikus magyar étel vörösboros turbóval. Túrós csusza, kapros túrógombóc illik mellé, de juhtúrós sztrapacskával még finomabb! Kedvező időjárási körülmények között bográcsban is elkészíthető.
Elkészítési idő: haltisztítás + 30 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **** 


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 ponty megtisztított, kibelezett, lepikkelyezett ponty húsa (kb. 1 kg) nagyobb szeletekre vágva, jó, ha a halfej is az ételbe kerül / vagy 5-6 szelet ponty
  • 3 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 dl vörösbor (kevésbé bátraknak: 2 dl víz)
  • 3 evőkanál sertészsír vagy kb. 1 dl étolaj
  • őrölt pirospaprika (ne spórolj vele)
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint 
  • 3 zöldpaprika + 3 paradicsom feldarabolva (vagy egy üveges lecsó fele)

Elkészítés:
  1. Forrósítsd fel a zsiradékot és párold rajta üvegesre a hagymát.
  2. Add hozzá a pirospaprikát, majd a lecsózöldségeket, s ezt öntsd fel a bor felével. 
  3. Párold egy kicsit a lecsóalapot, majd helyezd rá a halszeleteket. Sózd és borsozd az ételt. Öntsd fel a maradék borral. Lassú tűzön, de fedő nélkül főzd a paprikást a hal puhulásáig.
  4. Tálalás előtt - ha van - vedd ki a halfejet. Jó étvágyat!

Összár: a hal méretétől és szezontól függően legalább 1000 Ft. (2011)

Egyéb elnevezések: vörösboros halpörkölt, boros pontypaprikás.