Elkészítési idő: haltisztítás + 30 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 1 ponty megtisztított, kibelezett, lepikkelyezett ponty húsa (kb. 1 kg) nagyobb szeletekre vágva, jó, ha a halfej is az ételbe kerül / vagy 5-6 szelet ponty
- 3 fej vöröshagyma apróra kockázva
- 2 dl vörösbor (kevésbé bátraknak: 2 dl víz)
- 3 evőkanál sertészsír vagy kb. 1 dl étolaj
- őrölt pirospaprika (ne spórolj vele)
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 3 zöldpaprika + 3 paradicsom feldarabolva (vagy egy üveges lecsó fele)
Elkészítés:
- Forrósítsd fel a zsiradékot és párold rajta üvegesre a hagymát.
- Add hozzá a pirospaprikát, majd a lecsózöldségeket, s ezt öntsd fel a bor felével.
- Párold egy kicsit a lecsóalapot, majd helyezd rá a halszeleteket. Sózd és borsozd az ételt. Öntsd fel a maradék borral. Lassú tűzön, de fedő nélkül főzd a paprikást a hal puhulásáig.
- Tálalás előtt - ha van - vedd ki a halfejet. Jó étvágyat!
Összár: a hal méretétől és szezontól függően legalább 1000 Ft. (2011)
Egyéb elnevezések: vörösboros halpörkölt, boros pontypaprikás.