2011. november 22., kedd

Részeges sült ponty

Jellemzők: finom halétel felfogott levéből készült mártással, rizsköret dukál mellé. 
Elkészítési idő: haltisztítás + 85 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 db 1 - 1,5 kg-os ponty lepikkelyezve, megtisztítva, felszeletelve
  • 1 nagy fej vöröshagyma kockákra vágva
  • 2 nagy sárgarépa apró kockákra vágva
  • 1 nagy petrezselyemgyökér apró kockákra vágva
  • kevés petrezselyemzöld finomra metélve
  • 1 evőkanálnyi mustár
  • 2-3 fej csiperkegomba (sampinyon) felszeletelve
  • 1 húsleveskocka 
  • 2,5 dl víz
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 3 dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanálnyi kakukkfű
  • 5 szem kapribogyó
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fehér bors


Elkészítés:

  1. A pontyszeleteket sózd be és hagyd állni azokat 30-40 percig.
  2. Főzd fel 2,5 dl vízben a húsleveskockát (mikrosütő..., micsoda találmány!).
  3. Melegítsd elő a sütőt 160 fokosra.
  4. Egy jénai tál alján csöpögtess szét egy evőkanálnyi étolajat.
  5. Terítsd el rajta az apró zöldséget, a gombaszeleteket és a hagymát.
  6. Helyezd erre a halszeleteket. Fűszerezd meg fehér borssal és a kakukkfűvel. Illessz egy-egy kapribogyót a haldarabokra.
  7. Öntsd le a húslé, a mustár és a fehérbor keverékével a halat.
  8. Takard le a tálat, majd told a sütőbe. Süsd 50 percig letakarva, s további 10 percig fedő nélkül.
  9. A megsült halszeleteket szedd egy tányérra. 
  10. Főzd fel két babérlevéllel és némi friss petrezselyemzölddel a hal alatti levet.
  11. Készítsd világos rántást a lisztből és a vajból, majd sűrítsd be vele a hal zöldséges szaftját. Emeld ki a babérleveleket.
  12. Tálald a halat főtt vagy párolt rizzsel, meg persze a finom mártással leöntve. Jó étvágyat!


Összár: legalább 1300 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: tiszai pityókás ponty, tiszai részeges hal, ponty fehérboros mártásban.