Elkészítési idő: haltisztítás + 85 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ***
- 1 db 1 - 1,5 kg-os ponty lepikkelyezve, megtisztítva, felszeletelve
- só
- 1 nagy fej vöröshagyma kockákra vágva
- 2 nagy sárgarépa apró kockákra vágva
- 1 nagy petrezselyemgyökér apró kockákra vágva
- kevés petrezselyemzöld finomra metélve
- 1 evőkanálnyi mustár
- 2-3 fej csiperkegomba (sampinyon) felszeletelve
- 1 húsleveskocka
- 2,5 dl víz
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál étolaj
- 3 dl fehérbor
- 1 evőkanál liszt
- 2 babérlevél
- 1 kávéskanálnyi kakukkfű
- 5 szem kapribogyó
- 1 kávéskanálnyi őrölt fehér bors
Elkészítés:
- A pontyszeleteket sózd be és hagyd állni azokat 30-40 percig.
- Főzd fel 2,5 dl vízben a húsleveskockát (mikrosütő..., micsoda találmány!).
- Melegítsd elő a sütőt 160 fokosra.
- Egy jénai tál alján csöpögtess szét egy evőkanálnyi étolajat.
- Terítsd el rajta az apró zöldséget, a gombaszeleteket és a hagymát.
- Helyezd erre a halszeleteket. Fűszerezd meg fehér borssal és a kakukkfűvel. Illessz egy-egy kapribogyót a haldarabokra.
- Öntsd le a húslé, a mustár és a fehérbor keverékével a halat.
- Takard le a tálat, majd told a sütőbe. Süsd 50 percig letakarva, s további 10 percig fedő nélkül.
- A megsült halszeleteket szedd egy tányérra.
- Főzd fel két babérlevéllel és némi friss petrezselyemzölddel a hal alatti levet.
- Készítsd világos rántást a lisztből és a vajból, majd sűrítsd be vele a hal zöldséges szaftját. Emeld ki a babérleveleket.
- Tálald a halat főtt vagy párolt rizzsel, meg persze a finom mártással leöntve. Jó étvágyat!
Összár: legalább 1300 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: tiszai pityókás ponty, tiszai részeges hal, ponty fehérboros mártásban.