2011. november 22., kedd

Natúr sült ponty egyszerűen

Jellemzők: egyszerűen elkészíthető, ám mégis nagyon ízletes halétel, főleg rizsköret, esetleg sült krumpli mellé. Tartármártás vagy egyéb majonézes mártások passzolnak hozzá. Érdemes a karácsonyi haldömpingben több akciós árú pontyot (vagy más halfélét) vásárolni: a megtisztított vízlakó a fagyasztóban 2-3 hónapig eláll.
Elkészítési idő: haltisztítás + 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 db 1 - 1,5 kg-os ponty egészben hagyva, kibelezve, lepikkelyezve, átmosva
  • étolaj a sütéshez
  • őrölt fekete bors
  • a tálaláshoz friss citrom karikákra vágva

Elkészítés:
  1. A megtisztított ponty külsejét és belsejét sózd be. Hagyd állni 30-40 percig.
  2. Forrósíts fel egy kisebb, de mély tepsiben kb. 3-4 dl étolajat, majd helyezd bele a halat.
  3. Süsd 15 percig az egyik oldalát, majd fordítsd meg, s hagyd a sütőben még 15 percig.
  4. Tálald friss citrom karikáival. Jó étvágyat!
Összár: a hal méretétől és szezontól függően 1000 - 1600 Ft. (2011)

Egyéb elnevezések: natúr ponty, tepsis ponty.